Министарство: Факултети да не повећавају школарине за наредну школску годину

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 13:46

Министарство: Факултети да не повећавају школарине за наредну школску годину

Министарство просвете позвало је данас високошколске установе, које су донеле или су у поступку доношења одлуке о повећању школарина за самофинансирајуће студенте, да још једном преиспитају оправданост повећања износа школарина за наредну школску годину. Фото: Градске инфо Ову >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << препоруку Министарство је упутило на захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и Студентске конференције академија струковних студија и високих школа (СКАССС), у складу са својим законским овлашћењима, и уз уважавање аутономије високошколских установа, наводи се у саиопштењу Министарства.
Како се наводи, Министарство поздравља одговорно опредељење већине високошколских установа у Србији да не повећавају висину школарина за самофинансирајуће, којим показују бригу за положај студената и доприносе повећању обухвата матураната који након завршене средње школе настављају своје школовање на високошколским установа, односно смањењу одустајања студената од студија из материјалних разлога.
Додаје се да Влада и Министарство препознају важност утврђивања новог модела финансирања високошколских установа за даљи развој високог образовања, побољшање материјалног статуса запослених у високом образовању и додатно унапређење студентског стандарда, због чега је формирана Радна група за израду нацрта Закона о финансирању високог образовања, а коју чине представници свих релевантних институција – надлежних министарстава, високошколских установа, студентских представничких тела , удружења студената и синдиката.
Циљ те одлуке је да се током 2024. године, кроз интензивни дијалог, дође до адекватног и компромисног модела финансирања високог образовања које ће обезбедити финансијску одрживост високошколских установа. Подсећа се да се из буџета Србије опредељују средстава за рад и материјалне трошкове високошколских установа и утврђују квоте за упис студената чије се студије финансирају из буџета, да Министарство обезбеђује више од 15.000 студентских стипендија и кредита, а да ће држава финансирати велике инфраструктурне пројекте у области високог образовања, као што су Кампус БИО4, зграде Факултета музичких уметности, Факултета ликовне уметности, нови студентски домови у Београду и Нишу.
„Министарство просвете наставиће да разговара са представницима студентских представничких тела и високошколских установа о школаринама у жељи да се пронађу компромисна решења која обезбеђују очување материјалног положаја самофинансирајући студената, али и не угрожавају финансијску одрживост установа“, наводи се у саопштењу.
Na ceremoniji u Njujorku podignuta zastava Srbije povodom Dana srpskog nasleđa (FOTO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министарство: Факултети да не повећавају школарине за наредну школску годину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.