Шта све треба да знате уколико желите да отворите фирму?

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 13:00

Шта све треба да знате уколико желите да отворите фирму?

Оснивање фирме је озбиљан корак који захтева пажљиво планирање и доношење кључних одлука. Једно од првих питања које се поставља пре него што покренете посао јесте избор правне форме привредног субјекта. Одлука о правној форми зависи од ваше визије пословања и жељеног степена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одговорности. Фото: Pexels/Anete Lusina Једна од опција је предузетничка форма, где физичко лице има неограничену одговорност свом личном имовином. Ова форма је погодна за оне који желе лакше управљање, мање папирологије, али са ограниченим финансијским напретком.
Друга опција је друштво са ограниченом одговорношћу (ДОО), где одговорност фирме сеже до висине улога. Ова форма је погодна за оне који желе заштиту личне имовине, али је потребно водити двојно књиговодство.
Ортачко друштво и командитно друштво су друге правне форме, свака са својим специфичностима у вези са одговорношћу оснивача.
Акционарско друштво је форма где оснивачи, названи акционарима, не сносе обавезе према трећим лицима са којима послују.
Када одлучите која је правна форма најбоља за вас, следи процедура отварања фирме.
Основне кораке чине одређивање делатности фирме, пријављивање адресе и подношење регистрационе пријаве Агенцији за привредне регистре (АПР). Важно је напоменути да приликом подношења пријаве, она треба бити уредно попуњена и комплетна.
„ONLINE“ ОТВАРАЊЕ ФИРМЕ Данас постоји опција и „online“ отварања фирме, где се процедура одвија путем интернета, уз употребу дигиталног потписа и читача картица. Без обзира на начин отварања, потребно је поднети одређену документацију, укључујући оснивачки акт оверен код нотара, ОП образац за потребе банке, доказ о уплаћеној такси за АПР, комплетно попуњену пријаву за упис у АПР, личну карту и, ако је потребно, додатне документе у складу са одабраном правном формом.
ДА ЛИ ОДМАХ УЋИ У ПДВ СИСТЕМ? Осим основне процедуре, важно је размотрити и питање уласка у систем ПДВ-а.
Одлука о уласку зависи од годишњег промета фирме. Фирма која има промет мањи од осам милиона динара је ослобођена плаћања ПДВ-а, али када промет пређе ту цифру, фирма постаје обвезник ПДВ-а и потребно је платити порез од 20%.
Важно је да се придржавате прописа и рокова који се примењују, а улазак у систем ПДВ-а се одвија попуњавањем обрасца ЕППДВ.
Оснивање фирме је комплексан процес, али пажљивим проучавањем правних форми, процедуралних корака и пореза, можете обезбедити чврст темељ за успешно пословање ваше будуће фирме.
Ženski sport koji se igrao u Novom Sadu – za koji nikada niste čuli

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта све треба да знате уколико желите да отворите фирму? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.