Беговић о плановима Института за земљиште, једног од најстаријих у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Feb.2024, 21:36

Беговић о плановима Института за земљиште, једног од најстаријих у Србији

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић обилазак института и научно-истраживачких организација под јурисдикцијом министарства наставила је данас посетом Институту за земљиште где је са запосленима разговарала о плановима и визији те једне од најстаријих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << институција у земљи а чији научници помажу да Србија има добро земљиште, квалитетну храну и здраво окружење. Фото: Танјуг/Сава Радовановић
„Обилазак и разговор са запосленима у Институту прилика је да се чује за потенцијале те институције, да се види у чему су изузетни, какве ресурсе имају, у чему Министарство може да им помогне“, рекла је Беговић и подсетила да је Институт за земљиште основан пре 170 година.

Беговић је навела да обилазак научно-истраживачких организација, односно института пружа могућност да се надлежни упознају са визијом Института, да сазнају за њихову стратегију и снагу, али и за изазове са којима се суочавају.
„Институт за земљиште битан је за пољопривреду, за животну средину, а битно је да имамо чисто, добро земљиште како бисмо имали чисту и квалитетну храну, чисто и здраво окружење“, рекла је министарка новинарима након обиласка Института. За све то, како је додала потребни су научници и истраживања, како би решавали и нека загађења у будућности и како би спречавали да дође до загађења ресурса без кога нема живота.
„Данас смо као Министарство, односно испред Владе Србије и државе разговарали и о томе како можемо да помогнемо да се Институт брже развија, да се више укључи у међународну сарадњу, да пријављују много више међународних пројеката, посебно зато што поседују знање и науку“, навела је министарка.
Према њеним речима, Институту за земљиште, је да би остварио те циљеве потребна мала помоћ у повезивању и за то је јако битно да држава, односно Министарство ради са својим институтима, да им помогне, да Србију прикажу у најбољем светлу и али и да Србија од њих има много више користи него што данас имамо.
Директорка Института за земљиште Мира Милинковић изразила је задовољство што су она и њени сарадници имали прилику да упознају министарку Беговић са циљевима развоја те институције као и да чују како Министарство планира будући развој научно-истраживачког рада.
„Јако нам је битно да пратимо како министарство види будући развој научно- истраживачког рада“, рекла је она и додала да им је важно да подстичу и младе да учествују у развоју науке о земљишту.
Подсетила је да је Институт за земљиште установа која има дугу традицију, која је изнедрила бројне пројекте значајне како за државу тако и за регион.
Ove godine počinje gradnja spomen-kompleksa za 3.267 srpskih boraca i civila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Беговић о плановима Института за земљиште, једног од најстаријих у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.