Шапчанка награђена Теслином медаљом: Народна ношња је лична карта једне нације

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 21:51

Шапчанка награђена Теслином медаљом: Народна ношња је лична карта једне нације

Шапчанка Биљана Реган, која више од 10 година живи у Вашингтону, власница је највеће ризнице наше народне ношње на америчком тлу и у својој колекцији има више од 100 народних ношњи и око 3000 експоната. Фото: Градске инфо Њену аутентичну поставку америчка публика може да види у нашој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << амбасади али и на бројним манифестацијама.
За очување српске културе, традиције и обичаја, награђена је и Теслином медаљом
Награда јој је уручена на Конференцији Теслине фондације у Њујорку, поводом 80. годишњице смрти великог научника. У њеној колекцији се налазе и делови ношњи стари преко 100 година.
„У данашње време је јако тешко наћи било који део оригиналне народне ношње али ја налазим преко интернета. То је јако скупо. није за сваки џеп. Ја то радим из ћисте љубави и чистог срца“, каже Реган, која је председница удружења за очување балканских традиција у САД.
Своје експонате је прикупљала дуже од 10 година. „Народна ношња је лична карта једне нације. Истражујем углавном путем књига, када дођем у Србију посетим и Етнографски музеј и рецимо да је моја колекција као њихова“, каже Реган.
Такође се бави и рестаурацијом комада које откупи, а то према њеним речима није ни мало лак посао.
„Американци су више заинтересовани јер то за њих није било доступно, они нису имали прилике да виде тако нешто. Нашим људима и није тако интересантно али дођу и погледају“, каже Реган.
Додаје да интензивно сарађује са нашом амбасадом у САД, на чијој сарадњи у сваком погледу је јако захвална. „Ја сам по занимању акушерска сестра и почела сам да се бавим овим јер у Америци не признају наше дипломе. Зато сам одлучила да се бавим нечим што заиста волим, а то је очување српске културе и традиције кроз народне ношње“, каже Реган.
Подсећа да је прошле године приредила изложбу слика модела у српским ношњама, уочи отварања српске резиденције, а за будућност, како каже, има велике планове. Вредни предмети изложени су у стану Биљане и Џона Регана, њеног супруга који јој је велика подршка.
Todorović: Najtopliji februar od kako merimo vreme, u martu takođe iznad proseka

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шапчанка награђена Теслином медаљом: Народна ношња је лична карта једне нације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.