Нови Лединци – место са посебним шармом које познајемо још под називом Лединци (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 13:32

Нови Лединци – место са посебним шармом које познајемо још под називом Лединци (ФОТО/ВИДЕО)

Нови Лединци су приградско место у Новом Саду које се налазе на обронцима Фрушке горе, а које још познајемо под називом Лединци.
Нови Лединци налазе се нешто северније у односу на Старе Лединце, свега 3 километра. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Насеље се налази између места Стари Лединци, Раковац и Сремска Каменица.
Фото: Градске инфо Од Новог Сада Нови Лединци су удаљени око 10 километара односно 15 минута вожње аутомобилом. Ово место данас насељава скоро 2000 становника, што у односу на Старе Лединце представља дупло већи број становника па се из тог разлога у Новим Лединцима може наћи нешто више институција у односу на Старе Лединце.
Историја Нових Лединаца Ово насеље на месту на коме га данас познајемо, настало је тек након Другог светског рата. Пре тога су Лединци постојали, али не на истом месту. Лединци су често били спаљени током своје историје, а последњи пут спаљени су за време Другог светог рата од стране фашиста, с тим да је насеље које је тада спаљено било насеље на месту данашњих Старих Лединаца.
Након Другог светског рата јавила се идеја о обнављању овог насеља, али нешто северније у односу на некадашње Лединце. Тако су настали Нови Лединци који су задобили назив Лединци, а Стари Лединци су након изградње Нових Лединаца обновљени на истом месту где су били и пре Другог светског рата.
Нови Лединци данас Нови Лединци су ушушкано мало место са посебним шармом. Шарм овог места чине уске улице и природе која га окружује. Такође, ово мало место које се налази на сремској страни Дунава, поред Лединачке плаже, има безброј разлога за добар и миран живот изван града.
Фото: Градске инфо Нови Лединци имају свој вртић под називом „Чаробњак“ који постоји од 1976. године. Овај вртић има и јалене и предшколске групе, с тога задовољава капацитете малишана која овде живе. Поред вртића, Нови Лединци имају и своју Основну школу „Јован Јовановић Змај“ која представља огранак Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Сремскe Каменице.
Фото: Градске инфо Поред тога, ово насеље има и свој Дом културе, Месну заједницу „Лединци“, амбуланту и Православну цркву Силаска Светога Духа на апостоле – Света Тројица.
Фото: Градске инфо Поред тога ту је и Ловачки дом, али и стадион за све младе фудбалске наде. Стадион носи назив Виноградар, према фудбалском клубу из овог места. Иначе овај фудбалски клуб траје већ 92 године и представља једну од најомиљенијих активности у месту.
Фото: Градске инфо Место је такође познато по извору Свете Петке – артешком бунару, дубине 80 метара, који се овде налази пуних 77 година.
Нови Лединци су и једна од омиљених дестинација за викенд путовања, јер обилује бројним викендицама.
Идеално место за одмор и релаксацију, Лединци представљају једно од места које има потенцијал да у будућности нарасте, поготово по броју становништва.
 
Stari Ledinci – mesto sa malo stanovnika i puno lepe prirode (FOTO, VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Лединци – место са посебним шармом које познајемо још под називом Лединци (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.