Како је приградско насеље Ковиљ добило своје име?

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Feb.2024, 13:31

Како је приградско насеље Ковиљ добило своје име?

Приградско насеље Ковиљ се налази између насеља Будисава, Шајкаш и Гардиновци, док је преко Дунава, са сремске стране окружен Сремским Карловцима и Чортановцима.  Налази на само 20-ак минута од Новог Сада и представља прави мали драгуљ у околини. Фото: Градске инфо Назив имена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << насељ Ковиљ Имена градских квартова и приградских насеља су веома занимљива. Њихова имена потичу од разних ствари – некада су ти називи поникли од земљишта на коме се насеља налазе, некада због периода у коме су насеља створена (старо, ново), некада по небеским телима, а некада по многим интересантим околностима за које нисмо знали и којих се не бисмо сетили.

Тако рецимо ово приградско насеље носи назив Ковиљ према једној врсти биљке. У питање је биљка ковиље. Ова биљка је из породице трава. Биљка ковиље слична је пшеници и кукурузу, односно могла би да се сврста у биљке које се користе у прехрамбене сврхе.
Биљка ковиље успева на различитим врстама земљишта, најчешће на ливадским и другим травнатим површинама. Постоји у Србији, али и у Чешкој, Словачкој, Русији… Једна заштићена врста ковиља (Лепо ковиље) налази се у Србији – на планинама Ртањ, Озрен, Фрушка гора, Сува планина…
Не зна се да ли је на простору данашњег Ковиља пронађена ова биљка па му је дато ово име, али се у историјским списима ово наводи као највероватнија претпоставка.
Како год, Ковиљ данас има свашта нешто да понуди, а засигурно му овај ботаничка етимологија одговара, јер и сам је богат природним пејзажима.
Kako je naselje Satelit dobilo ime?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како је приградско насеље Ковиљ добило своје име? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.