Нетанијаху: Појасом Газе после рата треба да управљају локални званичници

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Feb.2024, 10:04

Нетанијаху: Појасом Газе после рата треба да управљају локални званичници

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху представио је члановима ратног кабинета план за Појас Газе, према којем је циљ да се уместо палестинске милитантне групе Хамас инсталирају „локални званичници“ који нису повезани са тероризмом да управљају службама у енклави, објавила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је Нетанијахуова канцеларија. Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci То је први пут да су планови за Појас Газе након рата званично представљени кабинету на одобрење, пише Тајмс оф Израел.
У документу који је Нетанијаху представио на састанку у четвртак не помиње се конкретно Палестинска управа, нити се искључује њено учешће у послератном управљању Појасом Газе.
Уместо тога наводи се да ће цивилне послове у Гази водити „локални званичници“ који имају „административно искуство“ и који нису повезани са, како је наведено, „земљама или ентитетима који подржавају тероризам“.
У саопштењу се истиче да ће документ послужити као основа за будуће дискусије у вези са послератним управљањем Појасом Газе.
У плану је наведено да је непосредан циљ да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наставе постизање својих циљева, а то су уништавање војних капацитета и инфраструктуре Хамаса и Исламског џихада и ослобађање талаца, а као дугорочан циљ наведено је уклањање сваке безбедносне претње из Појаса Газе.
Као средњорочни циљ наводи се да ће ИДФ задржати неограничену слободу да делује у целом Појасу Газе како би спречио поновну појаву „терористичких активности“.
Истиче се да ће Израел наставити већ покренути пројекат успостављања сигурносне тампон зоне на палестинској страни границе Појаса Газе.
У документу се наводи да ће Израел наметнути затварање границе Појаса Газе са Египтом како би спречио, како се истиче, „оживљавање терористичких активности и кријумчарење“.
Нетањахуов план предвиђа и „потпуну демилитаризацију“ Појаса Газе изнад онога што је потребно за одржавање јавног реда.
Планом је такође предвиђено затварање Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) због наводне умешаности 12 чланова њеног особља у напад Хамаса на југ Израела 7. октобра.
Наводи се да ће Израел радити на томе да ту агенцију замени „одговорним међународним организацијама за помоћ“.
У документу се истиче да ће план за обнову Појаса Газе финансирати и водити земље које су, како се наводи, прихватљиве за Израел.
Rusija uputila protestnu notu SAD zbog Bajdenovog uvredljivog komentara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нетанијаху: Појасом Газе после рата треба да управљају локални званичници се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.