БРИКС је интересантан за Србе, Српска се нада статусу посматрача

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Feb.2024, 20:36

БРИКС је интересантан за Србе, Српска се нада статусу посматрача

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БРИКС интересантан за Србе и да се нада да ће Српска у будућности имати могућност да добије статус посматрача у овој организацији. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Додик је појаснио да БРИКС предлаже нови формат сарадње >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << међу државама и народима, открива ново тржиште, идеје, приступ напредним технологијама из других делова света због чега је интересантан Србима.
Он је за Руску газету рекао да на Западу постоји стереотип према БРИКС-у, који подржавају Бошњаци, западни савезници у Сарајеву, који стављају вето на иницијативе које су важне за Српску.
Додик је истакао да је Република Српска опредељена за развијање односа са Руском Федерацијом у области економије, трговине, образовања и науке, те за размену технологије, а да се Бошњаци плаше да разочарају своје менторе и покровитеље – Американце и Британце. Он је навео да се у Казању срео са председником Русије Владимиром Путином, председником Татарстана Рустамом Минихановим и другим руским политичарима.
„Тежимо да сачувамо и јачамо добре билатералне односе“, додао је Додик.
На питање на шта су све спремни Англосаксонци да га као председника Српске склоне са политичке сцене БиХ, Додик је рекао да су спремни на све, што и показују и да Запад, посредством колонијалног инквизиторског суда који нема уставног основа у БиХ, покушава да пресуди легално изабраном представнику српског народа.
„На тај начин хоће да ме дисциплинују и натерају да испуњавам њихове захтеве. Наравно, то неће успети. То се не дешава први пут“, истакао је Додик.
Он је указао да се већ много година бори против покушаја Запада да укине Републику Српску и централизују БиХ, која не одговара српским националним интересима. „То не би било добро ни за друге народе. То је само интерес колонизатора који желе да самостално управљају БиХ, да искористе легално изабране представнике народа у виду марионета и декорације“, навео је председник Републике Српске.
Председник Српске се у интервјуу осврнуо и на мигранте, наводећи да ће се видети како ће се ЕУ снаћи са тим изазовом.
Он је рекао да Српска жели да сачува безбедност на свом простору, да га сачува од радикалних покрета и њихових терористичких активности, наводећи да међу мигрантима има и радикалних елемената и да Српска настоји да их идентификује и спречи њихове евентуалне активности.
Када је реч о „Играма будућности“, које су почеле у Казању, председник Српске је рекао да је то огроман успех Русије која је на потпуно нова такмичења успела да привуче више од 2.000 спортиста из више од 100 земаља.
Он је нагласио да у спорту не би требало да буде политичке дисквалификације, као и да је и без политичке подршке тешко организовати крупне догађаје.
„Фиџитал-спорт је нови формат који дефинитивно представља игре будућности. То је могућност за Русију да покаже да је спремна и способна да представи иновациони приступ и у спорту“, казао је Додик.
На питање како ће српски народ прихватити симболичан гест Москве да постави споменик Александру Првом Карађорђевићу, Додик је оценио да ће Срби подржати ту идеју, напоменувши да је српска национална историја дуго година била оптерећена прећуткивањем улоге националних вођа, укључујући време окупације комунистичке власти, пренела је РТРС.
Vučević sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак БРИКС је интересантан за Србе, Српска се нада статусу посматрача се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.