Ево зашто не треба да једете овсену кашу сваки дан!

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Feb.2024, 16:01

Ево зашто не треба да једете овсену кашу сваки дан!

Једење само једне чиније ваших омиљених житарица за доручак сваког дана може повећати ризик од деменције, показују истраживања. Фото: Pixabay/28366294 Научници су открили везу између високог нивоа тиамина – витамина који се обично додаје житарицама за доручак – и когнитивног пада. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Један од 10 људи који доживе благо когнитивно оштећење развија деменцију, према истраживању Алцхајмерове болести у Великој Британији.
Тиамин, такође познат као витамин Б1, помаже у претварању хране у енергију и одржава здравље нервног система.
Ваше тело то не ствара само, али обично можете добити све што вам је потребно из витамина у исхрани. Природно се налази у неким намирницама, додаје се у друге и продаје се као суплементи. Често се додаје у житарице као што су кукурузне пахуљице и пахуљице, као и у хлеб и формула за бебе.
Истраживања су раније повезивала недостатак тиамина са неуролошким проблемима као што је когнитивни пад.
Нова студија такође је повезала већи унос тиамина са когнитивним падом, посебно код људи који су имали висок крвни притисак или су били гојазни.
Истраживачи са медицинског универзитета Анхуи у Хефеју, Кина, погледали су податке из кинеске анкете о здрављу и исхрани. Од око 3.000 одраслих, просечне старости од 63 године, затражено је да пријаве своју исхрану и понове тестове когнитивних функција – то је укључивало памћење речи и изазове са бројевима.
Како су истраживачи пратили учеснике након око пет година, открили су везу између потрошње тиамина и пада резултата когнитивних тестова.
Премало или превише тиамина може имати штетне ефекте, али истраживачи су утврдили идеалну количину тиамина између. У просеку, учесници студије су конзумирали 0,93 мг дневно.
Анализа истраживача је показала да је идеална количина била 0,68 мг дневно, али између 0,6 мг и 1,00 мг дневно има минималне ризике. Међутим, сваки 1,0 мг дневно изнад безбедне границе од 0,68 мг био је повезан са падом когнитивних резултата од 4,24 поена, а просечна чинија већине обогаћених житарица за доручак садржи више од 0,68 мг.
Mladi luk je već na pijacama! Jedite ga što više ove sezone!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ево зашто не треба да једете овсену кашу сваки дан! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.