Обнова „панда“ дипломатије, Кина планира да пошаље у Сан Дијего две панде

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Feb.2024, 14:31

Обнова „панда“ дипломатије, Кина планира да пошаље у Сан Дијего две панде

Кина планира да пошаље нови пар џиновских панди у зоолошки врт у Сан Дијегу, обнављајуц́и свој дугогодишњи гест пријатељства према САД након повлачења готово свих панди које су биле позајмљене америчким зоолошким вртовима јер су се односи између две земље погоршали. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Lenny Ignelzi, file Кинеско удружење за заштиту дивљих животиња недавно је потписало споразуме о сарадњи са зоолошким вртовима у Сан Дијегу и Мадриду, главном граду Шпаније и у преговорима је са зоолошким вртовима у Вашингтону и Бечу, јавила је данас Синхуа, описујући споразуме као нову рунду сарадње на очувању панди, пренео је АП.
Званичници зоолошког врта Сан Дијега изјавили су за америчку агенцију да очекују две панде, мужјака и женку, који треба да стигну већ крајем лета ако буду одобрене све дозволе и испуњени други услови, око пет година након што је зоолошки врт вратио последње панде назад у Кину.
„Веома смо узбуђени и пуни наде“, рекла је Меган Овен из Савеза за дивље животиње зоолошког врта Сан Дијега.
Зоолошки вртови обично плаћају накнаду од милион долара годишње за две панде, а новац је намењен кинеским напорима за очување природе, према извештају америчке Конгресне службе за истраживање из 2022. У новембру је кинески председник Си Ђинпинг изразио наду да ће његова земља поново почети да шаље панде у САД након што су се он и председник САД Џозеф Бајден у Калифорнији први пут лично састали након годину дана и обећали да ће покушати да смање тензије.
Кина разматра да пошаље пар који укључује женку потомка Баи Јун и Гао Гаоа, двоје бивших становника зоолошког врта, рекла је Овен, стручњак за понашање панди која је радила у Сан Дијегу и Кини.
Црно-беле панде су дуго биле симбол америчко-кинеског пријатељства откако је Пекинг поклонио пар панди Националном зоолошком врту у Вашингтону 1972. године, уочи нормализације билатералних односа. Кина је касније позајмила панде зоолошким вртовима како би помогла у узгоју младунаца и повећала популацију тих животиња.
САД, Шпанија и Аустрија биле су прве земље које су радиле са Кином на очувању панди и 28 панди је рођено у тим земљама, наводи се у извештају Синхуе. Најновија сарадња обухватиће истраживање о превенцији болести и заштити станишта и допринеће изградњи кинеског националног парка панда, наводи се у саопштењу.
Šef japanskih jakuza optužen za šverc nuklearnog materijala namenjenog Iranu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обнова „панда“ дипломатије, Кина планира да пошаље у Сан Дијего две панде се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.