Тикток под истрагом ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Feb.2024, 09:44

Тикток под истрагом ЕУ

Европска комисија отворила је званичну истрагу како би проценила да ли је друштвена мрежа „Тикток” можда прекршила интернет правила о заштити малолетника и оглашавања. Фото: Unsplash/maygauthier Према Закону о дигиталним услугама ЕУ (ДСА), могућа кршења правила укључују и области као >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што су приступ подацима за кориснике и „управљање ризиком у вези с дизајном и садржајем који изазивају зависност”.
Како је наведено у саопштењу, комисија је одлучила да покрене поступак против „Тиктока” на основу прелиминарне истраге која је започета још средином прошле године. Према речима потпредседнице ЕК Маргарет Вестагер, безбедност и добробит онлајн корисника у Европи су од кључне важности.
„Тикток треба помно пратити и контролисати услуге које нуде пре свега због ризика које представљају за кориснике без обзира на то да ли су млади или стари. Комисија ће сада спровести велику истрагу“ објаснила је она. Како је најављено, поступак ће се фокусирати на области попут дизајна „Тиктоковог” система, укључујући алгоритам преко кога се може изазвати зависност или створити такозвани „ефекат зечје рупе”, како се назива феномен да апликација засипа кориснике сличним садржајем чим покажу интересовање за неку тему.
Постоје ризици за ментално здравље, а контролисаће се и алати за проверу старости корисника, мере које обезбеђују њихову приватност, заштиту малолетника, као и транспарентност саме друштвене мреже. Отварање овог поступка овлашћује комисију да спроводи одлуке попут привремених мера. Иначе, да подсетимо да је „Тикток” 25. априла према Закону о дигиталним услугама проглашен врло великом интернет платформом пошто је објављено да има 135,9 милиона активних корисника у ЕУ у току једног месеца.
Као велика мрежа, „Тикток” је обавезан да испуњава низ обавеза наведених у овом закону. Иначе, од доношења закона о дигиталним услугама било је јасно да ће се на почетку примењивати на највеће платформе, са циљем да заштити основна људска права као што су приватност и слобода говора.
Na lagerima veliki broj automobila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тикток под истрагом ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.