Асанжова супруга: Напад на Асанжа најтежи напад на слободу медија

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 20:43

Асанжова супруга: Напад на Асанжа најтежи напад на слободу медија

Супруга оснивача „Викиликса“ Стела Асанж изјавила је данас да је напад на Џулијана Асанжа „најтежи напад на слободу медија који је свет икада видео“. Foto:AP Photo/Kin Cheung „Напад на Асанжа је најтежи напад на слободу медија који је свет икада видео. Екстериторијалан је и изводи га >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << једна држава, примењујући своје законе у остатку света, на страног држављанина који је објављивао у другој земљи“, рекла је Асанжова за Франце 24.
Према њеним речима, напад на Асанжа представља „декларацију универзалне јурисдикције над штампом у којој једна држава тврди да има моћ да ограничи, не само могућност новинара да раде свој посао, већ и право јавности широм света да зна“. У вишем суду у Лондону одржано је дводневно саслушање поводом жалбе оснивача „Викиликса“ на одлуку о изручењу Сједињеним Америчким Државама.
Суду су се у уторак први обратили Асанжови адвокати који су рекли да је реч о политички мотивисаном случају, додавши да су њиховом клијенту прекршена људска права, преноси Би-Би-Си.
Они су истакли да имају доказе о завери америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) да убије Асанжа током председничког мандата Доналда Трампа.
Адвокат Ед Фицџералд рекао је да се не може веровати у америчка уверавања о поштеном третману, додавши да би његов клијент могао да буде осуђен на „крајње неправедан и несразмеран начин уколико буде изручен“ Сједињеним Америчким Државама.
Амерички адвокати су се суду обратили данас, рекавши да је оптужба за шпијунажу против новинара „заснована на владавини права и доказима“.
„Ово кривично гоњење је можда без преседана, али оно што је он урадио било је без преседана“, рекла је данас адвокатица Клер Добин, која заступа интересе САД.
Асанжов портал „Викиликс“ прославио се 2010. године када је објавио видео-снимак америчке војске како у нападу хеликоптерима „Апач“ у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.
Након тога објављене су хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.
Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора.
Zelenski predložio sastanak sa liderima Poljske i EU zbog protesta farmera

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Асанжова супруга: Напад на Асанжа најтежи напад на слободу медија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.