У ЕУ цене струје у паду

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 09:28

У ЕУ цене струје у паду

Цене енергије у Европској унији су наставиле да падају. Цене природног гаса су недавно биле на истом нивоу као у јесен 2018. и на најнижем нивоу од јуна 2023. Фото: Unsplash/jack_young022 Цене електричне енергије су такође биле за  60 одсто ниже у децембру 2023. него у претходној години, пише портал >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „Стаинлес Еспресо”, а преноси билтен Агенције за енергетику Србије АЕРС.
Цена гаса могла би још више пасти с обзиром на Сједињене Америчке Државе и предстојећу одлуку о извозу утечњеног природног гаса (ЛНГ).
Иако су велепродајне цене електричне енергије и даље на вишем нивоу због значајних неправилности у дистрибуцији цена у Европи, минимална цена електричне енергије у ЕУ је у септембру 2023. износила само 15,80 евра по мегаватсату, што је најнижи ниво од децембра 2020. Поређење децембра 2022. са децембром 2023. чак показује да су цене струје пале за више од 60 процената у односу на исти месец претходне године.
Хитно је потребно прилагођавање и даља либерализација европског енергетског тржишта како би се компензовала ова неравнотежа у регионалним трошковима енергије и спречило трошење милијарди субвенција на велике купце из индустрије челика, на пример, који очигледно не могу или не желе да сами преговарају о својим ценама енергије. Јефтинији за 70 одсто, угаљ делује атрактивно услед раста цена нафте. Цене сирове нафте порасле су за отприлике 15 одсто у протеклих осам недеља, што указује на потенцијалну промену расположења међу учесницима на тржишту, анализира, показују анализе америчког финансијског портала „Сикинг алфа”.
Они додају да би тржиште угља могло бити од велике користи ако се раст цена нафте настави. Тренутно су глобалне залихе угља релативно велике. Прошле године је глобална производња угља достигла 8,7 милијарди метричних тона, што је повећање од два одсто у односу на 2022.
Molovo poslovanje bolje od očekivanog

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У ЕУ цене струје у паду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.