Командант КФОР-а: Забрана динара може да заоштри ситуацију

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Feb.2024, 20:00

Командант КФОР-а: Забрана динара може да заоштри ситуацију

Командант КФОР-а Озкан Улуташ изјавио је данас да мисија КФОР-а помно прати сва безбедносна дешавања у региону, додавши да би забрана употребе динара могла да заоштри ситуацију на Косову и Метохији. Фото: Танјуг/AP/Бојан Славковић
Он је у интервјуу за ТВ Дукађини истакао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да му је приоритет унапређење комуникације и координације засноване на поверењу, додавши да КФОР редовно комуницира са свим међународним и локалним актерима.

„Као командант КФОР-а, имам састанке са многим саговорницима, међу којима су представници косовских институција и безбедносних организација Косова, начелник Генералштаба Војске Србије, шеф мисије ЕУ за владавину права (ЕУЛЕКС), и представници Уједињених нација, Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и дипломатске заједнице“, рекао је Улуташ.
Одговарајући на питање о евентуалној ескалацији на северу КиМ, командант КФОР-а је одбио да спекулише „о било каквом будућем сценарију“, истакавши да КФОР прати развој ситуације. „Помно пратимо сва релевантна безбедносна дешавања у региону. КФОР остаје фокусиран на спровођење свог мандата, заснованог на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, а то је да обезбеди мирно и безбедно окружење за све заједнице које живе на Косову, као и слободу кретања, у било које време и на непристрасан начин“, рекао је Улуташ.
Коментаришући одлуку приштинских власти о забрани динара, командант КФОР-а је оценио да би то могло да заоштри ситуацију.
„То је политичко питање. Радије не бих коментарисао ово конкретно питање. КФОР има видљиво и флексибилно присуство на целом Косову, што нам омогућава да пажљиво пратимо сва релевантна безбедносна дешавања“, рекао је Улуташ.
Он је истакао да је главни задатак мисије КФОР-а да спречи „сваки ризик од ескалације“, додавши да је КФОР спреман и опремљен да се суочи са сваким евентуалним изазовом, у складу са мандатом Уједињених нација.
Додао је да мисија тренутно има око 4.500 војника на Косову и Метохији из укупно 28 земаља.
Vučević: Srbija uspela da temu Kosova i Metohije vrati u UN

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Командант КФОР-а: Забрана динара може да заоштри ситуацију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.