Сутра Међународни дан матерњег језика – неизрециво важан за сваки народ

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Feb.2024, 16:46

Сутра Међународни дан матерњег језика – неизрециво важан за сваки народ

Међународни дан матерњег језика, који је 1999. године установила организација Унеско, а резолуцијом потврдила Генерална скупштина Уједињених нација, неисказиво важан за сваки народ и сваког појединца, као што је матерњи језик сасвим сигурно друго највеће богатство које стичемо, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << после самог живота, који треба разумети као дар без премца, саопштила је данас Покрајинска влада. Фото: Градске инфо Како се подсећа, Вук Стефановић Караџић записао је о матерњем језику: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“
„Сваки језик на планети јесте вредан и ваља га чувати, неговати и преносити на будућа поколења. Поштовањем других језика, поштујемо и свој језик. Разумевањем других народа, разумећемо и себе. Матерњи језик је интегрална компонента културног идентитета сваког народа, средство споразумевања и препознавања, начин приближавања, али и очувања различитости, бесплатан алат за узајамно прихватање, за солидарност и дијалог. Ако негде заиста постоји развијена, висока свест о вредности сваког језика, као темеља појединачних култура, онда је то управо у АП Војводини, где се старамо да се језик сваке националне заједнице очува и где пазимо на право сваког говорника да може несметано да га користи“, истиче се у саопштењу.
Како се указује, језик није само оруђе за комуникацију с другима, него је и наш пут до себе. „На језику сањамо и стварамо другачију, жељену стварност у оној уметности која почива на речима, књижевности пре свих, с круном највише манифестације сваког језика у песништву. Међутим, матерњи језик је још више од тога – како му и име каже – наша спона с љубављу и негом без које не бисмо могли преживети, оном мајчинском“, пише у саопштењу.
Обележавањем Међународног дана матерњег језика придружујемо се земљама чланицама Унеска, које на овај начин, у овај дан, промовишу културну разноликост и вишејезичност, напомиње Покрајинска влада и додаје да зато данас прослављамо лепоту, посебност и важност свих језика у свету, а нарочито у нашој Војводини.
Vesić: Izgradnja brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe“ počinje ove godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сутра Међународни дан матерњег језика – неизрециво важан за сваки народ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.