Ђедовић Хандановић са Кошаром о сарадњи Србије и Француске у енергетици

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Feb.2024, 14:18

Ђедовић Хандановић са Кошаром о сарадњи Србије и Француске у енергетици

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром о кључним питањима сарадње две државе у енергетици, као што су модернизација преносне мреже, потенцијална сарадња у хидро сектору и диверсификација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << извора снабдевања гасом. Фото: Танјуг/МРЕ/Емилија Јовановић Ђедовић Хандановић је нагласила успех прошлогодишњих аукција, спроведених дигитализовано и у складу са стандардима Европске уније, што је резултирало скоро потпуном расподелом капацитета, саопштило је ресорно министарство.
„У наредном периоду ћемо уложити око 400 милиона евра у ревитализацију хидроелектрана Потпећ, Власинске, Бистрица и Ђердап 2 како бисмо им продужили век и повећали снагу, а део ових пројеката се финансира кроз инвестициони оквир за Западни Балкан“, истакла је она.
Додала је да ће Електропривреда Србије (ЕПС) у првој половини наредне године завршити и ветропарк Костолац што је, према њеним речима, изузетно важна прекретница у пословању ЕПС-а, пошто ће ово бити први његов пројекат из енергије ветра. Најавила је да се планирају измене закона у рударском сектору, који ће додатно штитити интересе Србије, као и да се очекује да се ове године заврши стратегија управљања минералним и другим геолошким ресурсима у Србији, а да су завршене јавне консултације о интегрисаном националном енергетском и климатском плану (ИНЕКП) који је спреман за усвајање.
Циљеви у ИНЕКП-у су усмерени ка постизању 45 одсто производње електричне енергије из обновљивих извора, смањењу емисија ЦО2 за 40,3 одсто у односу на 1990. годину и значајном повећању енергетске ефикасности. Разговарано је и о малим модуларним реакторима, као извору базне енергије у енергетској транзицији, при чему је министарка Ђедовић Хандановић навела да је неопходно размотрити алтернативе које ће обезбедити енергетску стабилност у процесу зелене транзиције и задовољити растуће потребе Србије за енергијом у годинама које долазе.
Амбасадор Француске Пјер Кошар истакао је подршку Француске у остваривању енергетске транзиције у Србији. „Француска и наша енергетска предузећа су партнери Србије на путу енергетске транзиције. Знамо за амбициозне циљеве које сте дефинисали кроз ИНЕКП и спремни смо да подржимо пројекте у области обновљивих извора енергије, као и да пружимо техничку подршку кроз разне пројекте, размену знања и искуства“, рекао је он.
Laban: Prilično izvesno ponavljanje izbora u Beogradu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић Хандановић са Кошаром о сарадњи Србије и Француске у енергетици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.