САД предложиле нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 21:15

САД предложиле нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе

Сједињене Државе предложиле су нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација у којој се наглашава подршка тог тела „за привремено примирје у Гази чим то буде могуће“, преноси агенција Ројтерс која је имала увид у текст. Фото: Танјуг/AP/Petros Giannakouris Вашингтон је до сада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << избегавао да користи реч примирје у било којим потезима УН о рату Израела и Хамаса, али се у нацрту нове резолуције понављају изрази које је председник Џо Бајден користио прошле недеље током разговора са израелским премијером Бењамином Нетањахуом.
У нацрту америчке резолуције такође се „утврђује да би под тренутним околностима, велика копнена офанзива у Рафи резултирала даљом штетом по цивиле и њиховим новим расељавањем, могуће и у суседне земље“, преноси Глас Америке.
Офанзива би, како се наводи, „имала озбиљне последице по регионални мир и безбедност“ и због тога се наглашава да „не би требало да буде изведена под тренутним околностима“.
Није познато када би Савет безбедности, који има 15 чланица, могао да се изјасни о америчкој резолуцији поднетој након што је Алжир у суботу затражио да се то тело светске организације изјасни о резолуцији те земље у којој се захтева хитни хуманитарни прекид ватре.
Вашингтон традиционално штити свог савезника Израел од потеза УН и већ је два пута уложио вето на резолуције Савета безбедности од 7. октобра. Међутим, такође је два пута био уздржан и омогућио савету да усвоји резолуције којима се тражило више помоћи за Газу и хитне и дуже хуманитарне паузе у борбама.
Америка, Египат, Израел и Катар преговарају о паузи у рату и ослобађању свих талаца које Хамас држи у Гази.
Сједињене Америчке Државе су предложиле Савету безбедности Уједињених нација свој нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе која би добила подршку овог међународног тела у што краћем року, наводи се у тексту предлога у који је Ројтерс имао увид.
Huti: Britanski tanker direktno je pogođen projektilom u Crvenom moru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД предложиле нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.