Ово је темељ наше кулинарске традиције, а настао је надомак Новог Сада

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 17:30

Ово је темељ наше кулинарске традиције, а настао је надомак Новог Сада

У срцу фрушкогорског краја, надомак Новог Сада, налази се манастир Крушедол, место где је забележена једна од најзначајнијих страница у историји српске кухиње. Фото: Градске инфо Према већини стручњака, први штампани српски кувар, назван Србскиј кувар (Српски кувар), настао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је захваљујући труду и вештини јеромонаха Јеротеја Драгановића, који је управо у овом манастиру приредио и штампао ову књигу на Петровдан 1855. године.
У предговору ове књиге, јеромонах Јеротеј Драгановић изражава своју жељу да буде користан свом народу, истичући своје вишегодишње трудовање у припремању јела која ће бити од велике користи за српски народ.
Фото: PrtSc/recepti-kuvar.rs Пре него што је ступио у монашки ред, Јеротеј је учио уметност кувања у Двору код Његове Светлости Господина Патријарха, постигавши значајан успех у том подухвату. То искуство му је омогућило да састави књигу која ће постати темељ српске кулинарске традиције.
Србскиј кувар садржи 302 правила припремања различитих јела, свако од њих пажљиво испитано и проверено од стране самог аутора.
Књига нуди рецепте за укусна и здрава јела, истовремено подстичући економичност у домаћинству.
Управо ова књига је постала основа за учење будућих генерација Срба, омогућавајући им да науче како да спремају јела без претеране употребе масти и других нездравих састојака.
Фото: PrtSc/recepti-kuvar.rs Иако је оригинална верзија књиге штампана на славеносрпском језику, издање из 1989. године је претрпело одређене измене и допуне како би било прилагођено модерним читаоцима. Међутим, постоји и замерка што се у многим рецептима као састојак наводи прашак за пециво, што је мало вероватно с обзиром на историјски контекст и доступност овог састојка у то време.
Србскиј кувар, потписан од стране јеромонаха Јеротеја Драгановића, остаје значајно дело у историји кулинарства овог региона, истовремено представљајући драгоцени део културног наслеђа Србије.
Ова књига заслужује посебно место у свакој породичној библиотеци, подсећајући нас на богату традицију и кулинарско умеће наших предака.
Turističko-rekreativni kompleks na Fruškoj gori – na ranom javnom uvidu plan za parcelu iznad Popovice, evo šta je predviđeno (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово је темељ наше кулинарске традиције, а настао је надомак Новог Сада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.