Које доба јутра је најбоље за конзумирање кофеина?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 16:01

Које доба јутра је најбоље за конзумирање кофеина?

Ако ваша јутарња рутина укључује посезање за шољицом кафе, нисте сами, али испоставило се да то није најбоља ствар. За неке људе, конзумирање кофеина чим отворите очи ујутру је од суштинског значаја за преживљавање дана. Фото: Pixabay/sardenacarlo То може постати навика без које се осећамо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << потпуно изгубљено. Међутим, ово вам неће дати највећи енергетски подстицај.
Када се пробудите, нивои хормона стреса кортизола су на врхунцу, што је хормон који повећава будност и фокус, као и регулише ваш метаболизам и одговор имуног система.
Повишени нивои кортизола могу утицати на ваш имуни систем, а ако су већ на врхунцу када се пробудите, испијање кафе чим вам се очи отворе може учинити више штете него користи, а може чак и да вас учини имуним на кофеин на дуже време.
Уместо тога, стручњаци препоручују да попијете прву шољу не пре 45 минута након буђења. Ово ће осигурати да добијете оптимално повећање енергије. Хормон кортизол прати ритам који је специфичан за ваш циклус спавања. Они достижу врхунац у року од пола сата до четрдесет пет минута након буђења, а затим полако опадају током дана.
Узимајући у обзир ваш сопствени ритам, најбоље време да попијете прву јутарњу кафу било би, најраније, 45 минута након буђења, када ваш ритам кортизола почне да опада.
Што значи да је најбоље време да попијете своје прво пиће са кофеином средином до касног јутра, јер тада можете да осетите свој први пад енергије и треба вам мало да се опоравите.
Večita dilema: Da li je zdravo jesti viršle?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које доба јутра је најбоље за конзумирање кофеина? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.