Витамини за које је доказано да су токсични ако се узимају у превеликој количини

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 15:02

Витамини за које је доказано да су токсични ако се узимају у превеликој количини

Сигурно сте чули изреку да добра ствар у претераним количинам може постати лоша. Фото: Pixabay/Sprinter_Lucio Исто важи и за витаминске суплементе, јер узимање превише витамина може бити штетно по ваше здравље.
Ово може изгледати контрадикторно јер се витамини често промовишу као >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << додатак хранљивим састојцима који можда недостају у нашој исхрани.
Лекари могу предложити витамине након што потврде да имате недостатак хранљивих материја и саветују да се придржавате препоручених дневних доза.
Предозирање витаминима настаје када особа конзумира много више од дневне препоруке, током дужег временског периода. Иако тело може да излучи прекомерне количине витамина растворљивих у води попут витамина Ц, може задржати витамине растворљиве у мастима попут витамина А, који може бити токсичан.
Ево неколико витамина за које је доказано да су токсични ако се узимају у превеликој количини, као и симптома предозирања: Гвожђе – мучнина, крвава столица, дијареја, вртоглавица, главобоља, накупљање течности у плућима и грозница.
Витамин А – Губитак косе, оштећење јетре, јаке главобоље, бол у костима, замагљен вид, сува кожа и повраћање.
Витамин Д – абнормални срчани ритам, затвор, често мокрење, слабост мишића и конфузија.
Витамин Е – омета способност тела да згрушава крв, што може бити штетно за оне који узимају лекове за разређивање крви.
Витамин Б – Б6 може изазвати оштећење нерава, док Б3 може изазвати жутицу, повишен ниво ензима јетре и мучнину.
Ако сте одлучили да купите витамине, увек пратите препоручену дневну дозу како бисте избегли прекомерни унос. Пре куповине препоручује се да се консултујете са лекаром или нутриционистом ради процене.
Zašto je dobar batat? Slatki krompir koji može mnogo da nam pruži

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Витамини за које је доказано да су токсични ако се узимају у превеликој количини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.