Фон Дер Лајен најавила кандидатуру за други мандат на челу ЕК, добила подршку ЦДУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 14:47

Фон Дер Лајен најавила кандидатуру за други мандат на челу ЕК, добила подршку ЦДУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је данас да намерава да се кандидује за други мандат на тој функцији и за то добила подршку своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ). Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber „Доносим веома свесну и добро промишљену одлуку. Желела >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бих да се кандидујем за други мандат и веома сам захвална ЦДУ што ме је данас именовао за водећег кандидата ЕПП (Европске народне партије)“, рекла је фон дер Лајен на конференцији за новинаре након партијског састанка у Берлину.
Председник немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц рекао је да је та странка једногласно изабрала Фон дер Лајен за кандидата за председника Европске комисије. Фон дер Лајен (65), иначе бивша немачка министарка одбране, намеру да буде на челу ЕК још пет година објавила је на састанку руководства ЦДУ у Берлину, додаје Шпигел.
Фон дер Лајен (65), чији су петогодишњи мандат на челу ЕК обележиле вишеструке кризе, укључујући пандемију корона вируса и рат у Украјини, сада треба да још само добије одобрење на конгресу Европске народне партије у марту у Букурешту.
Место председника Европска комисије мора да буде попуњено после европских избора у јуну ове године, а правило је да се за ту функцију именује кандидат из европске политичке групације која је најбоље пласирана на изборима за Европски парламент. Како Европска народна партија, чији је члан Фон дер Лајен, води према досадашњим анкетама, постоје добре шансе да она остане председница Европске комисије.
Уколико буде изабрана, она би други мандат на челу ЕК започела у време када се Европа фокусира на то како да ојача своју безбедност, имајући у виду рат који Русија води у Украјини и могућност да се бивши председник САД Доналд Трамп врати у Белу кућу, указује Ројтерс. Фон дер Лајен је на безбедносној конференцији у Минхену рекла да ће Европска комисија представити предлог стратегије одбране чији је циљ подстицање веће и ефикасније потрошње уз заједничке набавке и споразуме како би се обезбедила предвидљивост те индустрије.
Лидери земаља чланица ЕУ изабраће председника Европске комисије након избора за Европски парламент у јуну ове године.
Iran: SAD koriste rat u Gazi kao izgovor za jačanje prisustva u regionu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фон Дер Лајен најавила кандидатуру за други мандат на челу ЕК, добила подршку ЦДУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.