Који музеј се налази између Архива Војводине и Музеја Војводине и када је он отворен?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Feb.2024, 10:03

Који музеј се налази између Архива Војводине и Музеја Војводине и када је он отворен?

Многи знају да је центар града стециште културног живота, односно место у коме се налазе бројне институције са одличним поставкама. Занимљиво је да се често у набрајању ових институција заборави овај релативно скоро отворен музеј који се територијално налази између Архива >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Војводине и Музеја Војводине. Фото: Градске инфо У питању је Музеј присаједињења који се званично налази у склопу Музеја Војводине. Музеј се простире између Архива Војводине и Музеја Војводине јер је смештен у једном делу зграде Музеја Војводине која је за ову потребу посебно адаптиран.
Музеј присаједињења настао на стогодишњицу од присаједињења Војводине Краљевини Србији Могло би се рећи да је овај Музеј дуго чекао да постане идеја и да се на крају из те идеје роди као постојећа ствар. Тек 2016. је настала инцијатива за отварањем музеја, а две године касније, односно на стогодишњицу од присаједињења Војводине Краљевини Србији, 25. новембра 2018. године, музеј је и званично отворен.
Музеј присаједињења је настао са циљем да сведочи о овом значајном догађају које је утицао на судбину многих Срба, као и других народа.
Наиме, сам догађај на коме је прочитана декларација о присаједињењу Војводине Краљевини Србији јесте догађај познат као Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи.
Скупштину је отворио отворио прота Јован Храниловић. Заседање Скупштине водио је др Игњат Павлас, адвокат, познати српски национални радник. Осим Павласа у народу се за ову скуштину посебно везује име Јаша Томић, један од најистакнутијих новосадских и српских политичара. Сматра се да је он прочитао одлуке које су прогласиле присаједињење Војводине Краљевини Србији.
Од 757 особа које су на Народној скупштини имали право гласа било је и седам жена што је представљало преседан у Европи да су жене имале право гласа. Међу тих седам жена била је и Милица Томић, ћерка једног од најистакнутијих политичких лидера 19. века, Светозара Милетића.
Симболичној години отварања Музеја присаједињења прикључују се још неки датуми, попут стогодишњице од завршетка Првог светског рата.
Музеј чији експонати говоре о Народној скупштини Музеј присаједињења који се данас налази као део сталне поставке Музеја Војводине, доноси изложбу експоната који казују нешто више о овом догађају.
Експонати се односе како на личности Народне скупштине, тако и на предмете који су се на Народној скупштини налазили. У питању су звона, ћилими, слике, документи и све што се тог 25. новембру 1918. године у просторијама у којима се скупштина одржала.
Треба напоменути да посетиоци могу да осмотре и уоче учеснике Народне скупштине јер су у музеју изложене и фотографије неких од најзначајнијих имена тога доба, а који су заступали српске интересе на великој Народној скупштини.
Novosađani, da li znate gde se u Novom Sadu nalazi palata Habag? (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Који музеј се налази између Архива Војводине и Музеја Војводине и када је он отворен? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.