Предавање „Утилитарно стакло у репрезентативној култури“ у среду у Музеју Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 18:49

Предавање „Утилитарно стакло у репрезентативној култури“ у среду у Музеју Војводине

У среду, 21. фебруара у 18 сати, као пратећи програм изложбе Стакло, биће одржано предавање „Утилитарно стакло у репрезентативној култури“ у Музеју Војводине. Фото: Градске инфо Предавач је Биљана Црвенковић, историчар уметности и кустос Музеја Југославије, као координатор стручне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << групе за стакло при НК ИЦОМ Србија. Изложба говори о једном веку, о трансформацији репрезентативне културе на нашим просторима кроз причу о употребном стаклу. Сазнаћете које се стакло користило у кнежевским, краљевским и председничким палатама Србије и Југославије, те која је његова улога била од средине 19. до средине 20. века.
Открићете раскошност протоколарне сакодневице која је диктирала и употребу луксузно обликованог стакла. Ко су били добављачи и произвођачи тог стакла, ко је користио то стакло и у којим приликама, шта је утицало на његов опстанак односно нестанак кроз време, а шта је сачувано и коришћено од тог стакла у каснијим историјским периодима биће неке од тема овог предавања.
Изложба Стакло је производ истраживања и промишљања читавог тима стручњака различитих профила.
Основна идеја је била са се, кроз експонате од стакла који се налазе у различитим збиркама Музеја Војовдине, скрене пажња на материјал који има широку употребу и који нас вековима задивљује и инспирише.
Bal u Gradskoj koncertnoj dvorani, 29. februara

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање „Утилитарно стакло у репрезентативној култури“ у среду у Музеју Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.