Блинкен: Ако нисте за столом у међународном систему, онда сте на менију

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 16:59

Блинкен: Ако нисте за столом у међународном систему, онда сте на менију

Амерички државни секретар Ентони Блинек изјавио је данас да је пред Израелом наредних месеци „изузетна прилика“ да буде интегрисан у Блиски исток јер су арапске земље вољне да нормализују односе са том земљом. Фото: Танјуг/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP Блинкен је на панелу Безбедносне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << конференције у Минхену такође указао да је императив да се настави са формирањем палестинске државе како би се осигурала безбедност Израела.
Он је рекао да се међународна заједница ангажује свакодневно на проналаску решења за примирје у сукобу између Израела и Хамаса.
Важно је такође осигурати да се никад више не понови 7. октобар, када је палестински покрет Хамас напао Израел, рекао је он.
Са тим се сложила и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок која је, говорећи на истом панелу навела да се залаже за успостављање решења о две државе за Израел и Палестинце, као и да је од кључног значаја да се никад више не понове напади Хамаса 7. октобра.
Говорећи о међународном систему и улози Америке, Блинкен је рекао да Бајденова администрација инвестира и реинвестира у своје савезе и партнерства, у мултилатерални систем, из разлога што је то уједно и интерес САД.
Ниједан проблем са којим се суочавамо не можемо ефикасно решити сами, рекао је Блинкен.
„Ако нисте за столом у међународном систему, онда сте на менију“, рекао је Блинкен додавши да је од изузетног значаја мултилатерално ангажовање.
Признао је да САД као стратешког конкурента виде Кину, са којом Америка има компликоване односе.
Он је рекао да људи на одговорности треба да преузму одговорност али и да делују као људска бића, мајке, очеви, деца да спрече патње људи, укључујући оних у Гази. Кључно питање је како то урадити и како узети у обзир комплексност тог питања, сматра Блинкен.
„Највећи отров у свету јесте дехуманизација. А видимо је у свим правцима. Ако изгубите из вида човечност, онда ће ваше срце очврснути до тачке када је све прихватљиво и могуће. Део наше одговорности јесте да учинимо све да је потиснемо“, рекао је Блинкен.
Haris: Bajdenova administracija podržaće Ukrajinu dok god to bude potrebno

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен: Ако нисте за столом у међународном систему, онда сте на менију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.