Столтенберг: НАТО је јачи од Русије

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 14:59

Столтенберг: НАТО је јачи од Русије

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је НАТО војно јачи од Русије, као и да је Северноатланска алијанса постала снажнија него пре. Фото: Танјуг/Felix Hoerhager/dpa via AP „НАТО је најјача војна сила на свету данас. Представљамо, грубо речено, око 50 одсто укупне светске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << војне моћи. А војно смо јачи од Русије. У исто време, сматрам да је рат у Украјини показао да постоје неки озбиљни недостаци. На пример, када је реч о одржавању, једна ствар је да сви имају напредне оружане системе, али су потребни и резервни делови и одржавање. Најблаже речено, потребна је муниција“, рекао је Столтенберг на Минхенској безбедносној конференцији.
Он је рекао да је циљ НАТО-а да „спречи ратове“ и да не дозволи простор Москви да погрешно процени спремност НАТО-а да одбрани своје чланице, и поновио да би напад на једну чланицу Алијансе значио одговор целог савеза.
„Докле год та порука буде јасна Москви, ниједна чланица неће бити нападнута. Тако да је наше одвраћање кредибилно и не видимо ниједну војну претњу против НАТО савезника. Наш фокус не би требало да се помери са помоћи Украјини, јер не морамо искључиво да причамо о НАТО држави“, истакао је Столтенберг.
Он је рекао да је руске анексије Крима 2014. године, НАТО повећао потрошњу на одбрану.
„Ове године очекујемо да 18 чланица испуни квоту од два одсто БДП-а потрошње на одбрану. То је повећање у односу на 2014. године, значајно увећање, јер су европски савезници и Канада додали 600 милијарди долара за трошкове одбране. И чланице које још нису спремне да издвоје два одсто БДП, урадиће то ускоро“, казао је Столтенберг.
Генерални секретар НАТО-а је напоменуо да је на почетку рата у Украјини, западна војна алијанса исцрпела своје залихе, које су сада на ниском нивоу, али да се фокусира на то како да повећа производњу.
„Имамо добре вести. Нове фабрике се граде, производња је повећана, али постоји хитна потреба да се уради још. Тако да сматрам да јесмо научили неке озбиљне лекције из рата у Украјини. САД су урадиле много на помоћи Украјини, посебно војној, али сада је проблем закон о помоћи Украјини у америчком Конгресу, који мора да се донесе како би се помогло Кијеву. То има директан утицај на прву линију фронта у Украјини“, истакао је Столтенберг.
Генерални секретар НАТО је рекао да свака недеља чекања значи да ће бити још људи убијено на фронту у Украјини.
„Ипак, није на мени да дајем савете о томе како да се усвоји закон у америчком Конгресу, али оно што могу да кажем јесте да је од виталног значаја да се САД одлуче за пакет помоћи за Украјину, јер нам је та помоћ потребна“, напоменуо је Столтенберг.
Zelenski spreman da ode sa Trampom na front da mu pokaže kako izgleda pravi rat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтенберг: НАТО је јачи од Русије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.