Брнабић: Ранг листа ФТ велико признање за Србију и подстицај новим инвестицијама

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 14:41

Брнабић: Ранг листа ФТ велико признање за Србију и подстицај новим инвестицијама

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да су се на листи магазина фДи, публикације британског Фајненшал тајмса, „Европски градови и региони будућности“ за 2024. годину, нашли на високим позицијама Београд, али први пут и Лесковац, Крагујевац, Шимановци, Зрењанин и Суботица >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и истакла да је то велико признање за Србију и да ће нам то свакако помоћи да наставио са рекордима у привлачењу страних директних инвестиција у нашу земљу. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Фајненшал тајмс је рангирао Београд на високо седмо место у категорији великих европских градова када је реч о људском капиталу, док је Лесковац заузео чак прво место као најпривлачнији микроград за инвеститоре по питању ефикасности трошкова.
Реч је о листи која рангира најбоље инвестиционе локације у Европи, а Брнабићева је у изјави за Танјуг упутила честитке свим градовима и општинама који су се нашли на листи угледног британског магазина.
Истакла је да ће тај успех Србије бити велики подстицај, не само за стране већ и домаће инвестиције.
„Пре свега честитке свима. Ово је велика ствар, велико признање и свакако ће нам помоћи да настављамо са довођењем рекордно великих страних инвестиција у Србију, као и рекордног броја инвестиција, али ово је такође важно и за домаће инвеститоре. Зато што када измерите да је нека општина или неки град у Србији повољан или један од најповољнијих у Европи по условима пословања за инвестирање, то значи да и домаћи инвеститори, наша микро, мала и средња предузећа, породичне фирме, имају добре услове за инвестирање и да и они самим тим постају конкурентнији“, нагласила је премијерка.
Напомиње да је Лесковац победио по ефикасности трошкова, што значи да су и домаћи инвеститори у Лесковцу у прилици да буду много конкурентнији када се такмиче са било ким другим у Европи.
„Тако да је то велика ствар за домаће инвеститоре, али велика ствар и за Србију као инвестициону дестинацију, што је посебно важно у овим временима када видимо да Европа као континент по конкурентности опада“, навела је Брнабићева.
Додаје да је забрињавајуће што се у том извештају Фајненшал тајмса види да је глобални удео инвестиција на европском континенту опао, са 36 процената у 2022. години, на 29 процената у 2023. години.
„Тако да је Србија добро поступила када је кренула да гледа и шире одакле још можемо да доводимо инвестиције и све више има инвестиције из Азије. Изузетно је важан наш однос са Јапаном, са Корејом, са Народном Републиком Кином. Тако да је добра била наша стратегија, али заиста све честитке свим оним градовима и општинама који су ушли у топ 10, на прво место Лесковац који је победио у својој категорији микроградова за трошковну конкурентност“, рекла је премијерка.
Напоменула је да је важно што су на листи нашли и Крагујевац, као и Шимановци, односно Пећинци, Зрењанин и Суботица и да је важно што имамо све већу дисперзију добрих услова пословања по читавој Србији.
Брнабићева је нагласила да то на крају значи и равномернији регионални развој.
Крагујевац је рангиран у категорији средњих градова на осмо место по ефикасности трошкова, а у категорији микроградова по ефикасност трошкова Шимановци су заузели четврто место, Зрењанин пето, а Суботица шесто место.
На питање да ли очекује да пример Лесковца покрене и друге градове и општине и шта локалне самоуправе могу саме да ураде, Брнабићева је рекла Танјугу да је то пре свега тимски рад.
„И ово је на крају крајева резултат тог вишегодишњег тимског рада између кабинета председника Србије Александра Вучића, који је то изузетно јако гурао, читавог тима у Влади Србије и то није само једно министарство или два министарства, то је заиста читав тим, укључујући и Развојну агенцију Србије и наравно локалне самоуправе. Без тог трилинга у прављењу повољног окружења – нема ту успеха“, нагласила је Брнабићева.
Истиче да је, такође важно да се даље развија инфраструктура и граде путеви како би инвеститори могли лако да дођу и извезу свој производ, али и да домаћа привреда може лако да дође до својих тржишта и у земљи и у региону, као и даље на европском континенту или у свету.
Брнабићева је подсетила да наставак развоја инфраструктуре управо предвиђен планом Скок у будућност – Србија 2027.
Указала је и на значај е-управе и поручила да администрација треба да буде што ефикаснија, што бржа и транспарентнија.
„Локална јавна управа треба да буде доступна за инвеститоре и за грађане буквално 24 часа, седам дана у недељи, 365 дана у годину. Да будемо прави услужни центри за грађане и за привреду. Дакле, што више е-управе, то ће бити боље пословно окружење“, поручила је Брнабићева.
Такође наглашава да је изузетно важно да локалне самоуправе не уводе додатне парафискалне трошкове и да због конкурентности имају ниске трошкове за привреднике, како би имале што више инвеститора, страних и домаћих.
Премијерка је истакла и значај улагања у тзв. дигиталне путеве, то јест брзи интернет у руралним подручјима.
„До краја 2025. године имаћемо брзим интернетом покривену читаву територију наше земље, зато што данас, на крају крајева, не можете да радите ништа док немате квалитетан интернет и то и за микро, мала, средња предузећа“, рекла је она.
Додала је да је за развој сектора услуга нарочито важан брзи интернет.
„Тако да локал не треба да се игра са парафискалима и да не виде свој раст само кроз довођење једног великог инвеститора, коме ће онда да одреди глобу како би имао већи локални буџет, већ да заиста гледа како да помогне, пре свега, домаће компаније – микро, мала и средња предузећа и породичне фирме“, навела је премијерка.
Она је локалним самоуправама поручила да треба стално да разговарају са инвеститорима и виде шта је још потребно да ураде да би им се омогућио бржи раст, јер ће, ако буде више привредника и са мањим накнадама имати више средстава у буџету.
То је очигледно нешто што је Лесковац добро урадио, додала је Брнабићева.
На питање која је прва следећа ствар коју треба урадити како би се наставило са побољшавањем инвестиционе климе у Србији, она је рекла да су на првом месту, ипак, развој инфраструктуре и градња путева и брзих пруга, али и развој електронске управе и образовања.
„Због тога је важно да и ту у што већој мери радимо децентрализацију образовања и посебно високог образовања, дакле да можемо да подржимо развој људских кадрова и капацитета. Ту је рецимо занимљив пример овога што радимо тренутно у Пироту, где покушамо да отворимо испоставу односно одељење Факултета организационих наука, дакле да видимо што више да децентрализујемо образовање да би подржали развој људских кадрова. Такође да се настави са дуалним образовањем и отварањем регионалних тренинг ценатра“, рекла је Брнабићева и истакла да ће нам то помоћи да имамо све више наших локалних самоуправа у будућности на једној од најугледнијих листа – Фајненшал тајмса.
Поручила је да не смемо да станемо већ да морамо да будемо све амбициознији.
Када је реч о другим земљама, на листи „Европски градови и региони будућности“ истакло се неколико градова из централне и источне Европе: Франкфурт у Немачкој, Врлоцлав у Пољској и град Луксембург.
Лондон је потврдио своје вођство у категорији великих градова, док је Барселона истакнута као топ дестинација за страна директна улагања.
NBS: privredni rast ove godine između tri i četiri odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Ранг листа ФТ велико признање за Србију и подстицај новим инвестицијама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.