НБС: привредни раст ове године између три и четири одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Feb.2024, 20:07

НБС: привредни раст ове године између три и четири одсто

Инфлација пада брже од очекивања, па се предвиђа да половином године буде у циљаном распону од три плус-минус један и по одсто. Јануарска инфлација износиће 6,4 одсто, овај податак још није званичан, а показују га модели Народне банке Србије (НБС). Фото: WikimediaCommons/NMedjedov Исти модели >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << предвиђају да ће фебруарски раст цена на мало бити 5,5 одсто. Ове податке о паду цена саопштила је јуче Јоргованка Табаковић, гувернер централне банке на представљању редовног, фебруарског извештаја о инфлацији.
Према речима гувернера, инфлација ће наставити да успорава и челници централне банке очекују да ће се половином ове године вратити у границе циља од три плус-минус 1,5 одсто, а крајем године да ће се приближити централној вредности циља од три одсто. Просечна инфлација у целој години биће 4,5 одсто. Оваквим кретањима највише су допринела заоштравања монетарне политике и слабљење глобалних трошковних притисака.
„Ове године очекујемо убрзање раста бруто друштвеног производа од три до четири одсто, а четири-пет одсто за следеће две године. Најзначајнији фактори тог раста биће лична потрошња, као и инвестиције, како државне тако и приватне”, рекла је Табаковићева.
Očekuje se stagniranje cena nekretnina i povećanje broja stambenih kredita

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС: привредни раст ове године између три и четири одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.