Мачке зазидане у зидине Петроварадинске тврђаве – мит или истина?

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Feb.2024, 14:28

Мачке зазидане у зидине Петроварадинске тврђаве – мит или истина?

Да ли је истина или мит да су мачке зидане у зидине Петроварадинске тврђаве као део њених темеља? Ова легенда из 17. века изазива различите реакције и интерпретације. Фото: Градске инфо Легенда тврди да су градитељи Петроварадинске тврђаве у темеље нових бедема зидали живе мачке, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << верујући да ће на тај начин обезбедити трајност тврђаве, будући да се веровало да мачка има девет живота.
Овај чин, иако контроверзан, имао је за циљ не само да ојача бедеме тврђаве, већ и да симболично обезбеди њену дуговечност.
Фото: Градске инфо Након тога, тврђава је постала неосвојива, одолевши османском нападу 1694. године и касније, 1716. године, када је Еуген Савојски извојевао једну од највећих победа над османском војском.
Легенда се даље развијала током историје, причајући о различитим тренуцима када су мачке биле кључне у заштити и очувању тврђаве.
Чак и током Првог и Другог светског рата, тврђава је преживела захваљујући, према причама, и делимично мачкама које су чувале њен дух и енергију.
Фото: Градске инфо Према предању које потврђује старије легенде, радници који су радили на послератном уређењу тврђаве и реконструкцији темеља појединих објеката проналазили су мумифициране остатке мачака који су се при додиру претварали у прах и пепео.
Данас, Петроварадинска тврђава је постала један од најстаријих и најзначајнијих историјских споменика у Новом Саду.
Њени бедеми крију многе тајне и легенде, а велико присуство мачака додаје мистичну ноту овом велелепном месту, макар онима који верују у ову легенду.
U Srbiji u subotu pretežno sunčano, temperature do 16 stepeni

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мачке зазидане у зидине Петроварадинске тврђаве – мит или истина? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.