Мисија САД при ОЕБС-у позвала Приштину да одложи одлуку о динару

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Feb.2024, 13:45

Мисија САД при ОЕБС-у позвала Приштину да одложи одлуку о динару

Мисија Сједињених Америчких Држава при ОЕБС-у саопштила је да једнострана одлука Приштине да укине динар не доприноси циљевима као што су постизање мира и стабилности на Западном Балкану и позвала приштинске власти да одмах одложе одлуку о динару и раде на решењу унутар дијалога >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << под окриљем ЕУ. Фото: Танјуг/AP Photo/Bojan Slavkovic Мисија је такође изразила дубоку забринутост због недавних некоординисаних акција владе приврмених приштинских институција, укључујући и упаде у институције које подржава Србија, као и затварања служби на које се ослањају грађани КиМ.
„Те акције нису у складу са обавезом косовске владе да конструктивно реши питање које погађа српску мањину на Косову кроз дијалог“, истакнуто је у саопштењу заменице америчке мисије Трејси Њуел. Она је додала да Вашингтон остаје посвећен постизању одрживог мира на Западном Балкану, а да је нормализација односа Београда и Приштине кључан аспекат регионалне стабилности и просперитета.
Апеловала је на Београд и Приштину да приступе разговорима у доброј вери, у оквиру дијалога под окриљем ЕУ, како би се ојачала демократија, економска интеграција са ЕУ и оснажила мултиетничка сарадња и међусобно поштовање. Њуел наводи да то што Србија, како је навела, „није казнила одговорне за напад из Бањске 24. септембра“ штети поверењу неопходном за нормализацију односа.
„Одмах након тих напада позвали смо Србију да казни одговорне, нажалост, морамо то и данас да урадимо“, навела је она. Додала је да је приоритет САД нормализација односа између Београда и Приштине.
Привремене институције власти у Приштини усвојиле су уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара и доводи у питање егзистенцију Срба на КиМ, који своја примања из Србије добијају у динарима.
Srbija obeležila Dan državnosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мисија САД при ОЕБС-у позвала Приштину да одложи одлуку о динару се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.