Вучевић: Питање војног рока није везано за КиМ, већ за одбрану и заштиту Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Feb.2024, 12:39

Вучевић: Питање војног рока није везано за КиМ, већ за одбрану и заштиту Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да питање поновног увођења обавезног војног рока у Србији није везано за Косово и Метохију, већ за одбрану и заштиту наше државе. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић „Што се тиче питања војног рока, оно уопште >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << није везано за питање КиМ или није директно везано за питање КиМ. Није се неко одлучио да иде у рат, па му сада треба додатна војска. Ми морамо да разумемо шта је оно што нас чека у будућем времену и чињеницу да ми сваке године губимо 60 хиљада људи који су били у резервном саставу Војске Србије зато што испуњавају године живота када излазе из евиденције, дешавају се смртни случајеви, све оно што живот доноси, а добијамо 1.500 нових војника који се јављају на добровољном служењу војног рока“, рекао је Вучевић гостујући на ТВ Прва.
Како је оценио, таква ситуција не може да се издржи и додао да, када причамо о војсци, не говоримо само о ратовима, већ пре свега о одбрани и заштити наше државе. „Да нас нико не малтретира, не понижава, да нам не одузимају нешто ново. И да нам не спремају неке нове смицалице. Да ли је онда сигурно да ће Србија поновно увести војни рок? Ја се надам да хоће. Ја живим за то, борим се политички, навијам у смислу промоције и објашњавања“, истакао је Вучевић.
Министар одбране је рекао да очекује да ће коначна одлука о томе бити донета до краја ове године, зато што треба сачекати, како каже, конституисање и Народне скупштине и нове владе. Према његовим речима, до 1. маја се очекује потпуна формулација, односно предлог који ће ићи председнику и његовом војном кабинету.
„Ми треба, као Министарство одбране, да добијемо један период да припремимо све, регрутационе центре, здравствене установе, да те младиће прегледамо, да се здравствени прегледи изврше. Колико за то треба времена? Ми ћемо сигурно тражити од 6 до 12 месеци да припремимо све оно што је неопходно да би млада војска, када дође, ако таква буде одлука, имала најбоље могуће услове“, изјавио је он.
Вучевић је додао да морамо да разумемо околности које нас окружују и да морамо да чувамо државу.
Како каже, можемо да се правимо да се ништа не дешава и да нема никакве опасности за Србију, али то ко буде говорио и промовисао, обмањиваће јавност. „Тај концепт са тим причом о потпуној професионализацији није успео готово нигде. Он и не може да успе готово нигде. И сви имају, шта год вам рекли, мањак професионалног састава војске. Почевши од најјаче војне силе, па до сваке државе која има тај концепт. Није могуће платама све то регулисати и неким материјалним принадлежностима, зато што можете да увек угрозите баланс у односу на друге секторе. Морате морати водити рачуна и о просвети, здравству, култури, социјалној заштити“, рекао је Вучевић.
Министар је оценио и да сматра да је увођење обавезног војног рока добро за здравље нације, јер ће се младићи који прођу обуку осећати корисније и задовољније, а њихове породице бити поносније. Такође, како је навео, тиме се спрема и држава да реагује на различите ситуације, попут елементарних непогода.
„Ми сви очекујемо из топлих станова да се нека сила појави која ће то да реши. Сетимо се 2014. године и поплава и колико је војска тада учинила. Поплаве, клизишта, снег, различите ситуације. И онда очекујемо да се војска и полиција појаве са довољним бројем људи, са довољном механизацијом и да то све реше. И сви коментаришемо да ли је то добро организовано, да ли се правовремено реаговало, да ли је то требало боље, брже, јаче, снажније. А нико се не пита ко је тај који носи ту униформу. Ко је тај који треба да лети или вози или откопава или решава или преноси или заштити. Па то је иста војска о којој причам“, рекао је Вучевић.
Према његовим речима, кад год смо покушали да војску отуђимо од народа, то је резултирало крахом и неуспехом.
Vučić stigao u Minhen, očekuju ga brojni sastanci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучевић: Питање војног рока није везано за КиМ, већ за одбрану и заштиту Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.