Највиша одликовања Републике Србије заслужнима поводом Дана државности

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Feb.2024, 19:36

Највиша одликовања Републике Србије заслужнима поводом Дана државности

Председник Србије Александар Вучић доделиће вечерас одликовања – ордење и медаље заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије – Сретења, међу којима су Орден српске заставе, Орден Карађорђеве звезде, Сретењски орден и друга. Фото: Танјуг/Раде Прелић Орден >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спрске заставе додељује за нарочите заслуге у развијању међународних односа између Србије и других држава или међународних организација, а аутор идејног решења је академски вајар Митар Петковић.
Орден Карађорђеве звезде додељује се за нарочите заслуге и успехе у представљању државе и њених грађана, а прва особа која је добила ово признање Указом председника Републике Србије о одликовањима поводом Дана државности Републике 2012. године, је српски тенисер Новак Ђоковић.
Аутор идејног решења Сретењског ордена је академски вајар Никола Вукосављевић, а ово признање се додељује се за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности. Може бити додељен физичким лицима и институцијама.
Орден заслуга за одбрану и безбедност се додељује Указом председника Србије, за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности.
Ордење које ће председник вечерас доделити установљено 26. октобра 2009. године „Законом о одликовањима Републике Србије“, а могу бити додељена у три степена.
Поред ордења председник Вучић ће вечерас заслужним појединцима и институцијама уручити и медаље међу којима су Медаља за храброст „Милош Обилић“, Медаља за заслуге и Медаља за ревносну службу.
Медаља за храброст „Милош Обилић“ се додељује се за дела у којима је до снажног утицаја дошла лична храброст или за дела у којима је у изузетно опасним ситуацијама у спасавању људских живота или материјалних добара испољена изванредна храброст и самопрегор.
Медаља за заслуге се додељује за изузетне заслуге и постигнуте резултате у свим областима живота и рада.
Медаља за ревносну службу такође има два степена (златна и сребрна медаља) и додељује се за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у областима одбране и безбедности.
Ове медаље се додељују у два степена – златни и сребрни.
 
Značaj Sretenja u srpskoj istoriji

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Највиша одликовања Републике Србије заслужнима поводом Дана државности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.