Административни центар Града Новог Сада: Улица Жарка Зрењанина (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Feb.2024, 16:00

Административни центар Града Новог Сада: Улица Жарка Зрењанина (ФОТО/ВИДЕО)

У продужетку Улице Модене, после раскрснице са Булеваром Михајла Пупина, налази се Улица Жарка Зрењанина.
Свој данашњи назив ова улица дугује Жарку Зрењанину Учи, револуционару, учеснику Народноослободилачке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << борбе, једном од организатора устанка у Војводини и народном хероју Југославије, страдалом новембра 1942. године у сукобу са окупаторским снагама.
Фото: Wikimediacommons/Micki Уређење ове улице почело је између два светска рата, оснивањем Дунавске бановине, те урбанистичким плановима изградње стамбених зграда за бановинске чиновнике и њихове породице.
Улица је првобитно имала по једну коловозну траку, са парне стране улице налазиле су се чиновничке зграде, док се са непарне стране улице налазила пространа зелена површина, која је нестала онда када је улица проширена и на том месту направљен паркинг.
Фото: PrtSc/Старе фотографије Новог Сада Иако је то данас тешко замислити, Булевар Михајла Пупина некада се завршавао на углу са Улицом Жарка Зрењанина, па се у том делу, према данашњој новој згради Поште налазио простран парк.
Како је та површина парка била нижа у односу на околину, зими, када напада снег ту би се скупљала деца која би се санкама спуштала низ омању падину.
Такође,  у том парку је била ледара одакле су по кућама у граду и за потребе већих потрошача колима разношене табле леда.
Пространа зелена површина коришћена је углавном за релаксацију, али и за неке несвакидашње активности. Наиме, на старим фотографијама из периода непосредно пред почетак Другог светског рата може се видети мноштво артиљеријских оружја постављених на месту парка. Судећи према коментарима познавалаца тадашњих прилика, у питању је била војна вежба. Свакако, фотографија оставља снажан утисак.
Фото: PrtSc/Старе фотографије Новог Сада После Другог светског рата, на једном делу површине некадашњег парка, у периоду од 1958. до 1960. године изграђена је нова зграда у коју је смештена Градска скупштина и већи део администрације Града Новог Сада. Пројекат за зграду Скупштине Града Новог Сада урадиле су архитекте Сибин Ђорђевић (носилац награде „Ђорђа Табаковића“) и његова супруга Милена.
Фото: Градске инфо Објекат има 5.334 квадратних метара корисне површине на четири спрата, с тим што један део има спрат мање. У овој згради одувек је било седиште градског парламента и фигурира као један од две главна објекта градске власти, али је у прво време био центар среза, па је тек накнадно понео назив скупштина.
Улицу Жарка Зрењанина некада је красио леп дрворед, који се простирао целом дужином улице.
Ова улица представља једну од главних саобраћајних праваца у Новом Саду, иако је дугачка тек пар десетина метара. Многе градске и приградске линије пролазе управо овом улицом, а како би се учесницима у саобраћају на територији Града Новог Сада обезбедили што бољи услови за безбеднију вожњу, коловоз у овој улици је потпуно реконструисан током 2023. године.
Такође, испред (или боље рећи испод) травнате површине зграде Скупштине АП Војводине изграђена је модерна подземна гаража, која ће у великој мери олакшати паркирање у овом делу града.
Тако ће ова улица још дуго времена бити на услузи житељима и посетиоцима Новог Сада.
Ulica koja čuva uspomenu na poznatog novosadskog pesnika, novinara i boema Miroslava Antića (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Административни центар Града Новог Сада: Улица Жарка Зрењанина (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.