Наступ хора и оркестра полиције код Споменика Карађорђу поводом Сретења

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Feb.2024, 15:52

Наступ хора и оркестра полиције код Споменика Карађорђу поводом Сретења

Поводом Дана државности Србије, данас је у Карађорђевом парку одржана свечаност на којој су полицијски хор и оркестар, у пратњи басисте Михаила Шљивића, интонирали химну Србије. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Свечаност је почела нешто након 14 часова код Споменика Карађорђу, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а поред химне „Боже правде“, сопран Весна Ђурковић је у пратњи хора извела и родољубиву нумеру „Ој Србијо мила мати“.
Србија данас слави Дан државности – Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.
За Сретење су везана два догађаја – први је Народни збор у Орашцу 1804. на којем је донета одлука о дизању устанка, а други је усвајање Сретењског устава на великој Народној скупштини у Крагујевцу 1835. године.
Први и Други српски устанак 1804. и 1815. године, поступно су довели до образовања нововековне српске државе.
Карађорђевом буном 1804. године заправо је започео талас поступних ослобађања свих балканских народа од Турске, што је трајало током читавог наредног века.
Српска револуција, започета Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, успешно је окончана деценијама потом, поред другог захваљујући мудрости и вештини књаза Милоша Обреновића.
Сретење је одабрано за Дан државности Србије и због чињенице да је 1835, на тај дан, у Крагујевцу, донет први Устав Кнежевине Србије, назван – Сретењски.
Његов творац је Димитрије Давидовић, а устројен је по узору на најслободоумнија уставна решења оновременог света, попут Француске и Белгије, док већина земаља ондашње Европе није ни имала уставе.
Značaj Sretenja u srpskoj istoriji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Наступ хора и оркестра полиције код Споменика Карађорђу поводом Сретења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.