Министри на изложбама поводом Сретења

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 21:21

Министри на изложбама поводом Сретења

Поводом Дана државности Србије – Сретења, бројни музеји и установе попут Народног музеја Србије, Галерије Матице Српске и Државног архива Србије најавили су отварања изложби у присуству државних званичника. Фото: Танјуг/Раде Прелић
У Дому Војске Србије у Нишу данас је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << отворена изложба Војног музеја поводом Дана државности под називом „Србија кроз време – 220 година државности, а министар одбране Милош Вучевић рекао је на отварању да је Војни музеј од оснивања чувао и неговао све оно што је и у лаким и у не лаким временима красило нашу државу и наш народ.

Вучевић је рекао да су Министарство одбране и Војска Србије са захвалношћу и одговорношћу преузели не мали део церемонија и учешћа на овогодишњем обележавању Дана државности и Сретења.
И ево нас у Нишу где ћемо имати и збор приказивања оружања и дела војне способности Војске Србије, а потом ће уследити и почасне паљби у три града у Нишу, Београду и Новом Саду и наравно сутра имамо велике догађаје у Орашцу и Опленцу“, навео је Вучевић.
Према његовим речима, Војни музеј је од оснивања чувао и неговао све оно што је красило, и у лаким, и у не лаким временима нашу државу и наш народ и самим тим даје снажно утемељено сведочанство о наставку наше државе и државности.
„Ове године славимо 220 година од Првог српског устанка, практично од обнове наше државности и ослобођења од вековног ропства и то је велики датум и велика обавеза и одговорност и садашње генерације. На Сретење се срећу и прошлост и будућност, срећемо се и са нашим прецима, али се обавезујемо и нашим потомцима“, поручио је Вучевић. Како је рекао, обавезујемо се будућим генерацијама да чувамо нашу отаџбину и да чувамо Србију, да Србија буде снажнија и јача.
Култура срж идентитета Министарка културе Србије Маја Гојковић отворила је данас у Музеју савремене уметности у Београду изложбу „Надежда Петровић – Боје живота“, приређену у оквиру обележавања Дана државности, и истакла да је култура срж и кључно извориште националног и државног идентитета.
Маја Гојковић је рекла да су у установама културе широм Србије организовани догађаји у част великог државног празника, саопштило је Министарство културе.
Танасковић отворила у Лесковцу изложбу о одликовањима српских династија Министарка пољопривреде Јелена Танасковић свечано је данас отворила изложбу „Сретење 2024 – одликовања династије Обреновић и Карађорђевић” у Народном музеју у Лесковцу.
„Народни музеј у Лесковцу је институција која више од 70 година брине о духовном и материјалном богатству лесковачког краја и простора данашње југоисточне Србије“, навела је Танасковићева.
Каже да изложба „Сретење 2024 – одликовања династија Обреновић и Карађорђевић“ говори о најславнијим данима српске историје.
„И веома је значајно што баш данас 220 година од почетка Првог српског устанка имамо прилику да видимо одликовања династија које су водиле спрски народ ка вишевековном циљу, а то је ослобођење и уједињење српског народа на простору Балкана“, нагласила је она.
Синиша Мали отворио изложбу „ЛАДА – 120 Пролећа“ Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали отворио је вечерас у Народном музеју Србије изложбу ЛАДА – 120 Пролећа. Избор дела из збирки Народног музеја Србије“ поводом прославе Дана државности Републике Србије.
Мали је том приликом изјавио да је Влада Србије у протекле три године обновила 109 институција културе и да су у плану градња и обнова и многих других.
„Своју снагу показујемо и тиме што откупљујемо и поново у Србију враћамо дела која су давно напустила нашу земљу, попут слике Паје Јовановића“, поручио је Мали.
Vučić: Srbija će uvek čuvati svoju neutralnost,ali i štititi svoje nebo i građane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министри на изложбама поводом Сретења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.