Број новорођене деце у Словенији на историјском минимуму

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 20:31

Број новорођене деце у Словенији на историјском минимуму

Број новорођене деце у Словенији је прошле године пао на 16.800, што је пет одсто мање него претходне године и најмањи број од када се од 1922. године води евиденција, показују прелиминарни подаци словеначког Завода за статистику (СУРС). Фото: Pixabay/traveldudes Најважнији разлог пада броја >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << новорођене деце последњих година је пад броја жена у репродуктивном добу, између 15 и 49 година, пренела је СТА.
Њихов број је опао за 18 одсто у периоду од 2000. до 2022. године, рекао је новинарима званичник из СУРС Мартин Бајжељ.
„Раније ниска стопа фертилитета, такође, је имала утицај. Последњи пут стопа фертилитета износила је 2,1 (рођених по жени), што је неопходно за природну замену становништва, 1980. године. Од 1980. до 2000. стопа је пала на 1,2, али је поново благо порасла у последњих 20 година, на негде између 1,5 и 1,6“, истакао је Бајжељ.
Удео жена које нису рађале је опао у последњих 70 година.
Смањен је и удео жена које су родиле најмање четворо деце.
Он је износио испод пет одсто последњих година, у поређењу са 28 процената пре око 70 година.
Број умрлих прошле године смањен за пет одсто на 21.400, док је стопа природног прираштаја, која је у континуитету негативна од 2017. године, први пут негативна током свих месеци.
Упркос негативној стопи природног прираштаја, становништво Словеније се повећава захваљујући позитивној нето миграцији.
Словенија је 1. октобра прошле године имала око 2,123 милиона становника, или 6.000 више него на почетку те године.
Putin: Rusija sve bliže stvaranju vakcine protiv raka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Број новорођене деце у Словенији на историјском минимуму се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.