Лекарски преглед на захтев послодавца и минималац на породиљском

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 09:14

Лекарски преглед на захтев послодавца и минималац на породиљском

На различита питања из области радноправне заштите и радног законодавства одговараjу експерти и дугогодишњи правници с положеним правосудним испитом из Савеза самосталних синдиката Београда. Фото: Unsplash/Unsplash+ Радим као виљушкариста. Послодавац ме упућује на лекарски преглед >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поводом обављања тих послова. Да ли постоји обавеза послодавца да ми организује превоз до здравствене установе у којој ћу обавити преглед и да ли би то требало да ми буде организовано ван радног времена?
ОДГОВОР: Према Закону о здравственој заштити послодавац организује и обезбеђује из својих средстава здравствену заштиту запослених ради стварања услова за здравствено одговорно понашање и заштиту здравља на радном месту запосленог, која обухвата лекарске прегледе ради утврђивања способности за рад по налогу послодавца. Према Закону о безбедности и здрављу на раду, послодавац је такође дужан да обезбеди да спровођење мера безбедности и здравља на раду не проузрокује финансијске обавезе за запосленог и не утиче на њихов материјални и социјални положај стечен на раду и у вези с радом. За преглед запосленог може се одобрити плаћени – слободан дан или део дана (у зависности од интерне регулативе). Обавеза плаћања трошкова превоза у те сврхе није установљена за послодавца, али би надокнада поменутих трошкова до места прегледа уколико је исти неопходан требало да падне на терет послодавца.
Пре него што сам затруднела радила сам код послодавца за нешто већу зараду од минималне, а сада моје колеге не добијају ништа више од тога, чак и испод минималне понекад. Ускоро ми истиче породиљско одсуство, па ме занима да ли послодавац има право да запосленој која одсуствује с рада по основу неге детета исплати зараду која је нижа од минималне?
ОДГОВОР: Према Закону о финансијској подршци породици с децом пун месечни износ накнаде зараде за време породиљског одсуства не може да буде мањи од минималне зараде утврђене на дан почетка остваривања права. Породиљско одсуство, у складу са Законом о раду, траје до навршена три месеца од дана порођаја, што значи да само за тај период, а не за време одсуства ради неге и посебне неге детета, месечна накнада зараде не може да буде мања од минималне зараде.
Под минималном зарадом подразумева се износ који се добија када се минимална цена рада по сату, утврђена у складу са Законом о раду на дан почетка остваривања права, помножи са 184 сата и увећа за припадајуће порезе и доприносе.
Нова минимална цена рада од 271 динар нето примењује се календарски од 1. јануара 2024, без обзира на то за који се претходни месец исплата минималаца обавља. На пример, ако у јануару 2024. послодавац исплаћује минималну зараду за децембар 2023, он ће исплатити важећу минималну нето цену рада по часу у висини од 271 динар и обрачунати број часова за месец за који врши исплату – за децембар 2023.
Najviše kupovine preko mobilnog telefona

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лекарски преглед на захтев послодавца и минималац на породиљском се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.