НБС: динарска штедња бележи раст, исплативија од девизне

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 09:03

НБС: динарска штедња бележи раст, исплативија од девизне

Крајем 2023. године динарска штедња становништва остварила је нови највиши ниво на крају једне године у износу од 138 милијарди динара, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС). Фото: Градске инфо Централна финансијска институција Србије истиче да је динарска штедња наставила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << с динамичним растом и почетком 2024. године и према последњим подацима премашује 144 милијарде динара.
Раст динарске штедње резултат је пре свега очуваног поверења у домаћу валуту и банкарски систем, чија је стабилност одржана и током веома турбулентних светских дешавања, истиче НБС.
Народна банка Србије на редовној основи промовише динарску штедњу, указујући на њену већу исплативост и у дугом и у кратком року у односу на штедњу у девизама, а као део стратегије о динаризацији финансијског система. Анализом исплативости штедње, за период од једанаест година, од децембра 2012. до децембра 2023. године, установљено је да је исплативије штедети у динарима без обзира да ли се штедња орочава краткорочно или дугорочно.
Ove godine od kruzera 10 miliona evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС: динарска штедња бележи раст, исплативија од девизне се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.