Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 09:01

Научници открили који мириси побољшавају продуктивност

Многи од нас имају одређену одевну комбинацију или омиљену песму која нам омогућава да се осећамо енергично, расположено и спремно за рад, али постоји још један „алат“ који нам може бити користан када нам је потребна концентрација – мирис. Фото: Pexels/Mart production Истраживања су >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << показала да одређене ароме могу да нам побољшају рад мозга, па самим тим и продуктивност, а издваја се неколико специфичних мириса биљака. Многи од нас имају одређену одебну комбинацију или омиљену песму која нам омогућава да се осећамо енергично, расположено и спремно за рад, али постоји још један „алат“ који нам може бити користан када нам је потребна концентрација – мирис.
– Ароме се састоје из малих испарљивих једињења, а када их удахнемо, преносе се у плућа. Затим, одлазе у крвоток и иду у мозак, а с обзиром да су ови молекули мали, могу директно да утичу на њега – објашњава за Хафингтон пост Марк Мос, професор психологије и истраживач мириса са Универзитета Нортумбија у Енглеској.
Додаје да се олфакторни систем налази иза носа и да процесуира мирисе у више делова мозга него било које друго чуло, што објашњава велики утицај мириса на човеково стање. Осим тога, Мос додаје да пријатни мириси могу да нам побољшају расположење, што нас аутоматски мотивише да радимо и будемо продуктивнији.
Биљни мириси за успешан радни дан Ако нам треба „ментално освежење“, Мос препоручује нану, док рузмарин и жалфија садрже једињења која нам помажу да боље упијамо и памтимо информације, показало је једно истраживање из 2013. године.
– Када не могу да се сконцентришем, привлаче ме свежи, окрепљујући, природни мириси, као што су нана, еукалиптус, цитрус, четинара – објашњава парфимер Лорето Ремсинг, а за концентрацију посебно препоручује и босиљак.
– Некада бих правила бочицу мириса, у коју бих ставила мешавину неколико капи есенцијалног уља босиљка и воде и користила бих је као спреј за освежавање у току дана. С друге стране, опуштајући мириси попут лаванде и камилице нису препоручљиви када је време за обављање посла.
Боље памћење помоћу различитих арома У једном истраживању објављеном у журналу „Frontiers in Neuroscience“, две групе одраслих људи су спавале са освеживачима ваздуха – једна група је преко ноћи добијала пријатне мирисе попут руже, еукалиптуса, наранџе, лимуна, нане и лаванде, док је друга добила само дестиловану воду. Након шест месеци, код групе која је имала пријатне мирисе забележено је побољшање способности памћења и учења за чак 226 одсто веће.
– Многима пријају специфични мириси у кући или на послу, али морају да се излажу бројним аромама у току дана, како би им когнитивне функције биле побољшане – објашњава неуробиолог Мајкл Леон. Дакле, иако не морамо свакога дана да идемо у потрагу за новим мирисима, било би корисно да обратимо пажњу на свакодневне мирисе које наш нос „покупи“.
Избор зависи од нас Када бирамо „мирис за продуктивност“, не морамо да се везујемо за претходно наведене примере, већ избор може бити сасвим јединствен или чак може бити везан за наша искуства у прошлости.
На пример, ако смо једном приликом упознали некога ко је био врло успешан и оставио је јак утисак на нас, онда постоји вероватноћа да ће нас мирис његовог парфема подсећати на успех, а можда мирис који нас орасположи и „разбуди“ неком другом може да буде превише јак и одбојан.
Hladne ruke mogu biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Научници открили који мириси побољшавају продуктивност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.