Блинкен разговарао са Полом Виланом, осуђеним за шпијунажу у Русији

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 08:47

Блинкен разговарао са Полом Виланом, осуђеним за шпијунажу у Русији

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је данас да је разговарао са бившим америчким маринцем Полом Виланом, који у Русији служи затворску казну у трајању од 16 година. U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks to the media after participating in the so-called „2+2 Dialogue“ in New Delhi, India, Friday, Nov. 10, 2023. (Jonathan Ernst/Pool >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << via AP) Блинкен је на форуму о талачкој дипломатији рекао да је са Виланом разговарао у понедељак и додао да се напори за његово ослобађање настављају.
„Наши интензивни напори да вратимо Пола кући настављају се сваког дана. И хоће све док се он и Еван Гершкович и сваки други Американац који је незаконито притворен не врате својим најмилијима“, рекао је Блинкен на догађају о талачкој дипломатији у Вилсон центру.
Ово је најмање трећи пут да је највиши амерички дипломата разговарао телефоном са бившим маринцем, који је у руском затвору већ пет година, наводи ЦНН. Стејт департмент саопштио је у децембру да су САД Русији изнеле понуду чији циљ је био да се из руских затвора ослободе Вилан и Гершкович, али да је Москва то одбила.
Вилан, експерт за корпоративну безбедност из Мичигена налази се у руском затвору од децембра 2018. године, када је ухапшен по оптужбама за шпијунажу. Осуђен је на 16 година затвора, а он и америчка влада одбацују оптужбе.
Гершкович, новинар америчког листа Волстрит џурнал, приведен је у марту прошле године док је био на новинарском задатку у руском граду Јекатеринбургу, око 2.000 километара удаљеном од Москве. Руске власти су га оптужиле за шпијунажу, а Гершкович негира оптужбе.
Hil: Demokrate se plaše da bi Bajden zbog godina mogao da izgubi izbore

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен разговарао са Полом Виланом, осуђеним за шпијунажу у Русији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.