Да ли треба да користимо додатке исхрани ако редовно тренирамо?

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Feb.2024, 16:00

Да ли треба да користимо додатке исхрани ако редовно тренирамо?

Додаци и разне замене за оброке некада су били углавном намењени спортистима, а данас их користи скоро сваки рекреативац који се бави неким видом активности. Али колико и када су заправо корисни и да ли помажу у губитку тежине и изградњи мишића? Фото: Pixabay/TotalShape Технологија и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наука нам омогућавају да синтетишемо хранљиве материје као што су протеини и угљени хидрати који се налазе у храни у замену за оброке, обично у облику праха који се касније меша са течношћу и тако конзумира.
Такви производи су намењени као додаци исхрани, што се често заборавља – да су само додатак уравнотеженој исхрани.
Протеински суплементи и замене за оброк могу бити веома корисни у изградњи мишићне масе и губитку тежине, али само ако је остатак исхране уравнотежен и правилно испланиран. Уравнотежена исхрана се углавном састоји од намирница богатог нутритивног састава, а ако желите да повећате мишићну масу или изгубите вишак килограма, морате водити рачуна о томе колико калорија дневно уносите укупно и да ли уносите адекватну количину неопходне хранљиве материје – додаци исхрани могу вам помоћи у томе.
Ако вежбате са циљем повећања мишићне масе, а изложени сте тешким тренинзима са оптерећењима неколико пута недељно, свакако треба да уносите већу количину протеина, али и угљених хидрата. У овом случају замене за оброке и протеински прашкови могу бити веома корисни као додатак чврстој храни за коју немате довољно времена или из неког другог разлога не можете да унесете у довољним количинама.
Додаци исхрани могу бити одлично средство које ће помоћи свакој исхрани, циљу и тренингу, али нису неопходни и нису ефикаснији од „нормалне“ хране, али треба знати како и када их користити.
Где тренирају највећи новосадски ШМЕКери?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли треба да користимо додатке исхрани ако редовно тренирамо? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.