Амерички Сенат усвојио закон о пакету помоћи Украјини, Израелу и Тајвану

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Feb.2024, 14:40

Амерички Сенат усвојио закон о пакету помоћи Украјини, Израелу и Тајвану

Амерички Сенат усвојио је закон о пакету помоћи Украјини, Израелу и Тајвану у вредности од 95,3 милијарде долара, упркос вишемесечном противљењу дела Републиканске партије о слању помоћи Кијеву. Фото: Танјуг/AP Photo/J. Scott Applewhite Гласање је уследило након што је мала група републиканаца, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << која се противила слању 60 милијарди долара Украјини, држала говор у Сенату током целе ноћи, користећи последње сате дебате да инсистирају да би САД требало да се усредсреде на сопствене проблеме пре него што пошаљу више новца у иностранство.
Више од 10 републиканаца је ипак гласало са скоро свим демократама за усвајање пакета, а присталице су тврдиле да би напуштање Украјине могло да охрабри руског председника Владимира Путина и угрози безбедност широм света, преноси АП. „Прошле су године, можда и деценије, откако је Сенат усвојио закон који у великој мери утиче не само на нашу националну безбедност и на безбедност наших савезника, већ и на безбедност западне демократије“, рекао је лидер већине у Сенату Чак Шумер, који блиско сарађивао са републиканским лидером Мичем Меконелом на састављању овог закона.
Пакет се, упркос усвајању у Сенату, суочава са неизвесношћу у Представничком дому, где се републиканци, који се слажу са бившим председником Доналдом Трампом око ускраћивања помоћи Украјини, противе закону. Новац предвиђен овим законом би служио за куповину одбрамбене опреме америчке производње, укључујући муницију и системе противваздушне одбране, за које украјинске власти тврде да су им неопходне.
Пакет такође укључује 8 милијарди долара за владу у Кијеву.
Поред тога, закон би обезбедио 14 милијарди долара за помоћ Израелу у рату са Хамасом, 8 милијарди долара за Тајван и партнере у Индо-Пацифику за супротстављање Кини и 9,2 милијарде долара за хуманитарну помоћ Гази. Усвајање закона уследило је након скоро пет месеци преговора око експанзивног закона који би ујединио пружање помоћи страним земљама са ревизијом граничне политике и политике азила.
Републиканци су захтевали компромис, рекавши да се пораст миграције у Сједињене Државе мора решити заједно са безбедношћу савезника. Председавајући Председничког Дома САД Мајк Џонсон је ставио до знања да би могле проћи недеље или месеци пре него што Конгрес пошаље закон на потписивање председнику Џозефу Бајдену, ако до тога уопште дође, услед даљег отпора републиканаца који су сагласни с Трампом.
Studija: Selfi fotografije postale opasnije od napada ajkule

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амерички Сенат усвојио закон о пакету помоћи Украјини, Израелу и Тајвану се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.