Естонија: Русија спрема на војни конфликт са Западом у наредној деценији

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Feb.2024, 13:45

Естонија: Русија спрема на војни конфликт са Западом у наредној деценији

Русија се спрема за војни конфликт са Западом у наредној деценији, али би могла да се одврати од тог плана акумулацијом западних оружаних снага, саопштила је данас естонска Спољна обавештајна служба. Фото: Танјуг/Raigo Pajula/Office of the President of the Republic of Estonia via AP Шеф обавештајне службе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Каупо Росин је рекао да је та процена заснована на руским плановима да удвостручи број снага стационираних дуж своје границе са чланицама НАТО-а – Финском, Естонијом, Литванијом и Летонијом, преноси Ројтерс.
У ближној будућности се ипак не очекује војни напад Русије, делом зато што Моска мора да задржи трупе у Украјини, тврди Росин.
„Ако нисмо спремни, вероватноћа (руског војног напада) била би много већа него без икаквих припрема“, додао је Росин. Естонија и друге балтичке државе су повећале своје војне потрошње преко два одсто вредности њихових привреда након што је Русија анексирала Крим 2014, а НАТО савезници су подигли своје присуство у тим земљама, преноси Ројтерс.
Немачка планира да спреми 4.800 војника за борбу у том региону до 2027. године, у свом првом сталном војном ангажовању у иностранству од Другог светског рата, а Росин је рекао да се НАТО савезници крећу у добром правцу када је у питању супротстављање наводној руској претњи.
Говорећи о коментарима бившег председника САД Доналда Трампа да не би бранио НАТО савезнике који не троше довољно на одбрану, Росин је рекао: „Такве изјаве никада нису од помоћи“. Способност Русије да обезбеди муницију својим трупама надмашује украјинску, а осим ако се подршка Запада не одржи или повећа, мало је вероватно да ће Украјина моћи да промени ситуацију на бојном пољу, додао је Росин.
Tramp traži intervenciju Vrhovnog suda povodom odbacivanja njegovog imuniteta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Естонија: Русија спрема на војни конфликт са Западом у наредној деценији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.