Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Feb.2024, 12:42

Заблуда је да мед треба узимати дрвеном кашиком; никад више то нећете радити

Сигурно сте чули да би мед требало заграбити искључиво дрвеном кашиком и можда то и практикујете, међутим, та тврдња није истинита. Фото: Pexels/Valeria Boltneva Једна од класичних заблуда је да се мед мора узимати дрвеном кашиком специфичног облика. Та тврдња није истинита, а потиче из >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << времена када су се прибор за јело, па тако и кашике, правили од алуминијума. Органске киселине из меда су отапале делиће метала из таквих кашика, што је могло променити састав, а понекад и укус меда. Зато је тада препорука била да се мед граби дрвеном кашиком.
Откад се прибор за јело прави од инокса, нема никакве потребе за тим. Напротив, дрвене кашике су вишеструко штетне и не задовољавају данашње хигијенске стандарде. Дрво се не сме прати у машини за прање судова, јер увек упије мало детерџента. Ако га перемо ручно, догађа се иста ствар, поготово ако имате дрвену кашику за мед с типичним урезом коју је често тешко и опрати.
Дрво је и одлична подлога за стварање разних микроорганизама, што може бити проблем ако дрвену кашику пуну меда ставите у уста током прехладе, грипа или неке друге сличне болести. Уосталом, мед се данас складишти и чува у бурадима од инокса, па нема разлога зашто га не користити и при вађењу меда из тегле.
Ne bacajte čepove od plute, spas su pri kuvanju: Čuvaćete ih kao oči u glavi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Заблуда је да мед треба узимати дрвеном кашиком; никад више то нећете радити се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.