Почео протестни скуп у Косовској Митровици

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Feb.2024, 13:39

Почео протестни скуп у Косовској Митровици

Интонирањем химне Србије почео је велики протестни општенародни скуп којим грађани желе да скрену пажњу читавом свету и међународној заједници на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине о укидању динара. Фото: Танјуг/СТР Скуп је почео у северном делу Косовске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Митровице, на главном шеталисту у близини Трга Браће Милић, а присутно је неколико хиљада грађана из свих делова Косова и Метохије од Штрпца, Поморавља, Централног Косова, Севера КиМ.

Фото: Танјуг/СТР Присутни носе заставе Србије и транспарент „УН УСА 1244 ХЕЛП“, „Европо отвори очи“, „Без социјалних примања нећемо имати ни за храну“, „Ово је окупација“. „Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију“, „Курти, зашто нам децу у вртићу остављаш без млека?“, „Нећете нас протерати са наших огњишта!“, „Курти нам забрањује плате и пензије!“, „Од чега да купимо лекове кад нам динар узимате?“, „Нека амбасадори пређу са речи на дела!“, „Европо, догорело до ноката, зауздајте пиромана!“, „Болнице ће нам остати без лекова!“, „За Куртијеву ‘демократију’ не дам ни пет пара!“, „И Немањићи су ковали динаре!“, и друге.
Присутни су и председник и потпредседник Српске листе Златан Елек и Драгоша Миловић. Фото: Танјуг/СТР Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера рекла је да су грађани приморани на улици да остваре елементарна права и запитала шта су скривили да им се то деси.
„Позивамо читав демократски свет да их чије и не остане нем. Потребно нам је да се укибне ова одлука. Та одлука је потребна да се омогичћи да живимо као свет нормалан“, рекла је она. Драгана Миленковић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици обратила се у име професора факултета и рекла да је одлука ЦБК дискриминаторна и да угрожава опстанак срба на КиМ, а као родитељ да се питају како да плате школарине, хране.
Фото: Танјуг/СТР „Динар је опстајао овде и у најгорем времено окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вредностима на којима почива ЕУ, Да ли је устав Косова јачи од свих међународних споразума и стандарда. Како то важи када нам треба укинути права а не када треба вратити земљиште манаститу Дечани или имовину грађанима. Уместо да идемои у правцу нормализације и дијалога имамо потез који нас враћа 10 година уназад“, рекла је она.
Додала је да је јасно је да је увођење евра начин обрачуна са српским народом „Ово није корак ка миру и стабилизацији. Ради се о чловеку који је заговорник екстремног популизма. Јасна порука представницима ЕУ – не дозволите да један човек угрози стабилизацију и кр у региону“, рекла је она.
Fragojanis: Tradicionalno jake veze, u Srbiji 250 grčkih kompanija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почео протестни скуп у Косовској Митровици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.