Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Feb.2024, 13:53

Научно истраживање: Идеална дужина одмора је осам дана

Тешко је знати коју дужину одмора треба да узмемо да бисмо се осећали ефикасније, посебно ако путујемо. Очигледно то зависи од посла, финансијске ситуације и начина на који желите да проведете своје време, али научници имају одређену представу, и то је мало више од једне недеље. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/Te Lensfix Значајно истраживање из 2012. године, објављено у часопису с веома прикладним називом Журнал студија о срећи, извештава да је за већину испитаника који су узимали одмор утицај на здравље и благостање достигао врхунац око осмог дана, а ови осећаји су се вратили на основну вредност након једне недеље проведене на послу (чак и након дугог одмора од три недеље или више).
Џесика де Блум, једна од истраживачица, изјавила је за Вашингтон пост да је врло тешко измерити праву дужину одмора, јер не можете насумично да доделите људима одмор и проучавате га статистички – свако је различит и опушта се на различите начине. Међутим, чак и приликом мерења дужих одмора, осећаји здравља и благостања достигли су врхунац око осмог дана.
Ондреј Митас, истраживач и старији предавач специјализован за туристичка искуства, благостање и квалитет живота на Универзитету Бреда, рекао је за Вашингтон пост да је „златна средина“ да одмор не буде превише дуг, до момента када искуства почињу да изгледају као да сте у редовном стању, а ни превише кратак, јер немате довољно времена да се искључите.
За све који размишљају о путовању, јануар је обично део године када размишљамо о томе када да узмемо одмор и у којим интервалима. Можда бисте желели да сачувате велики део за дужи летњи одмор, али ако чекате предуго, можда ћете се осећати исцрпљено када он стигне.
Ако искористите дане превише рано, може бити психолошки тешко да се издржи остатак године. Ово истраживање, које се и даље често цитира, сугерише да би идеалан начин расподеле одмора и слободних дана могао да буде по недељама (или мало дуже, узимањем 10 дана за путовање на дугим релацијама са довољно дана за путовање у оба смера). И док је стандардно за особе које раде пуно радно време у Европи да имају око 25 или више дана плаћеног годишњег одмора, радници у САД-у имају значајно мање. Форбес извештава да 28 милиона Американаца нема никакав плаћени слободан дан, а подаци из 2022. године које је саставио Bureau of Labor Statistics показују да запослени у приватном сектору зарађују од 11 до 20 дана плаћеног одмора, у зависности од година радног стажа.
Американци су некада узимали више одмора. Удружење за путовања САД извештава да је између 1978. и 2000. године просечан број искоришћених плаћених слободних дана био 20,3 годишње. До 2018. године, 52% запослених је изјавило да раде мало током одмора (одговарају на е-пошту и учествују у конференцијским позивима), а невероватних 765 милиона дана одмора остало је неискоришћено. Након пандемије, са све више људи који могу да раде на даљину и порастом „путовања из разоноде“, границе између посла и кућног живота никада нису биле више замагљене.
Без обзира на то колико дана можете да одвојите, исплати се максимално искористити дане одмора, стратешки планирати на почетку године како би се поклопили са државним празницима – ако празник пада на четвртак, слободно узмите и петак како бисте урадили оно што Французи називају „faire le pont“ или „направити мост“ према викенду.
Jedna osobina ženu čini fatalnom: Psiholog objašnjava šta vam je potrebno da osvojite srce svakog muškarca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Научно истраживање: Идеална дужина одмора је осам дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.