Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 14:10

Гујон: Вучић на Седници СБ УН изнео тачне и прецизне аргументе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је данас да је председник Србије Александар Вучић на Седници савета безбедности УН изнео тачне и прецизне аргументе и да није говорио емотивно, већ је користио правну теминологију која је јако важна. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Страхиња Аћимовић
Он је оценио да ће тај говор много тога променити на међународом нивоу.

„Показао је шта се стварно дешава. Искористио такође правну терминологију која је изузетно важна, попут тога да Срби доживљавају заправо прогон. Да тај прогон изазива неподношљиве услове за живот што ствара непоправљиву штету за њихов опстанак на Косову и Метохији. И све је то правна терминологија коју можемо да нађемо у Римском статуту из 1998. године којим је основан Међународни кривични суд. И можда, захваљујући тој терминологији, ми ћемо моћи да имамо разне правце деловања за нашу дипломатију у наредном периоду. Треба гледати шта је председник рекао, како је то рекао, зато што је то изузетно историјски важно“, рекао је Гујон гостујући на ТВ Прва.
Гујон се освнуо и на донету резолуцију Европског парламента и истакао да то, нажалост није прва резолуција која говори нешто лоше и неистинито о Србији и Србима, али је први пут да је једна таква резолуција донета уз подршку одређених политичких актера из Србије. „Раније смо имали те резолуције да се ми као Србија мешамо и угрожавамо уставни поредак тзв. Косова. Да ми, пошто нисмо признали, односно нисмо увели санкције Русији, онда треба да нам се блокира и замрзне европски пут. Значи, било је таквих резолуција и, наравно, свака та резолуција је била искоришћена од стране оних који не желе добро Србима, попут Албина Куртија“, рекао је он.
Међутим, како објашњава Гујон, то што је сада резолуција подржана од стране опозиције, Србију ставља у не тако добар положај. Гујон је рекао да му је невероватно што опозиција није искористила прилику у Европском парламенту да говори о кршењу основних људских права на КиМ. Како је рекао Гујон, свако ко се презива на „ић“, ко год да је Србин, а ради против интереса Србије, неко ће то истористи баш у борби против Србије, као што је урадио Аљбин Курти, Гујон се још једном осврнуо на то да је са Седнице савета безбедности УН отишла слика у свет да је Србија озбиљна држава и да јесте држава, док твз. Косово није.
Како објашњава Гујон, председник Вучић је аргументовано бранио интересе Србије, док је са друге стране Аљбин Курти говорио о „паралелној реалности“, о томе да се над Албанцима врши век и по некакав геноцид. „Без аргумената, наравно то није истина, али он ствара ту реалност. То је израз њихове паралелне реалности коју су створили на КиМ. Питање је како су дошли до тога да од једне веома мале националне мањине постану баш за век и по, више од 90 одсто становништва на КиМ“, додао је он.
Брза пруга Нови Сад – Суботица: Вијадукт у Врбасу – највећи и најсложенији грађевински објекат (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гујон: Вучић на Седници СБ УН изнео тачне и прецизне аргументе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.