Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 14:00

Најскладнији парови изговарају ове реченице

Џон Готман и Џули Шварц Готман су супружници, али и пословни сарадници – ова два психолога су у браку више од 35 година, а светски су познати по свом раду на разумевању мушко-женских односа, али и предвиђању развода. Фото: Pexels/Rodrigo Souza – Здрава веза не значи да у њој никада нема свађа. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Парови могу да имају размирице и да даље буду ту и подржавају једно друго. Као психолози, ми смо у срећном браку 35 година и открили смо да је приликом свађа мисија свако од појединца да дозволи себи да буде рањив – да напад и одбрану претвори у отвореност и самооткривање – кажу они.
Када дође до сукоба, најсрећнији и најуспешнији парови користе језик поправке и сарадње. Ово је нешто што свако може да научи да уради.
Организовали смо наше предлоге у шест категорија фраза према ономе у којој врсти оне помажу. Ово су испробане фразе за смиривање ескалираног сукоба, које смо утврдили и извукли из година и година праксе и анализирања преко 30.000 парова.
1. „Осећам се…“ Фразе из ове групе користите када вам је потребна помоћ да изразите своје емоције у тренутку.
Примери: „Јако сам забринута.“
„То је звучало као увреда.“
„Осећам се као да ме уопште не разумеш.“
2. „Морам да се смирим“ Фразе из ове групе користите када почнете да се осећате преплављеним и/или вам треба тренутак да се саберете.
Примери: „Треба ми твоја подршка у овом тренутку.“
„Само ме саслушај и покушај да ме разумеш.“
„Можеш ли да ме загрлиш?“
„Ово ми је важно. Молим те, саслушај ме.“
3. „Жао ми је“ Фразе из ове групе користите када вам је потребна помоћ да формулишете извињење.
Примери: „Моја реакција је била претерана. Извини.“
„Пусти ме да поново покушам.“
„Желим да будем нежнија према теби сада, али не знам како.“
4. „Заустави препирку“ Фразе из ове групе користите када вам треба пауза од препирке или озбиљног разговора и осећате се преплављено.
Примери: „Можда грешим у вези овога.“
„Молим те, хајде да прекинемо са свађом на неко време.“
„Хајде да почнемо испочетка.“
5. „Хајде да решимо ствари.“ Фразе из ове групе користите када желите да покажете партнеру да се слажете са њим или хоћете да се нађете на пола пута.
Примери: „Слажем се са неким стварима које си рекао.“
„Никада нисам размишљала о томе на тај начин.“
„Шта те брине у вези тога и тога?“
6. „Ценим те“ Фразе из ове групе користите када желите да се помирите и да додате позитиван тон разговору.
Примери: „Волим те.“
„Разумем.“
„То није твој проблем, то је наш проблем.“
„Хвала ти за…“
„Схватам шта хоћеш да кажеш.“
Мале фразе које могу да „извуку ствар“ и спрече велике раздоре Замислите помирење и решавање несугласица као било шта што може да преусмери разговор ка неким позитивнијим стварима. Нека вам то буде циљ и радите као тим како би били отворени једно према другом.
Основна фраза за решавање раздора је директно извињење. „Жао ми је“ или „Жао ми је што сам то рекао, покушаћу поново“.
Такође, можете употребити изјаву која показује да имате емпатију за свог партнера и да схватате како се осећа: „Разумем како се осећаш“ или „Када то тако кажеш, то има смисла“.
Запамтите, оно што одређује успех или неуспех сваке везе је начин на који свако од вас двоје реагује на покушај да поправите ствари међусобно.
Ključne stvari koje vaša deca moraju da znaju u tri ključna uzrasta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најскладнији парови изговарају ове реченице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.