Бајден и Шолц позвали амерички Конгрес да одблокира помоћ Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 13:50

Бајден и Шолц позвали амерички Конгрес да одблокира помоћ Украјини

Без подршке САД и Европе, Украјина нема шансе да се брани, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц након састанка са председником САД Џозефом Бајденом у Вашингтону. Фото: Танјуг/AP/Andrew Harnik
Њих двојица су позвали Конгрес да одблокира помоћ за Украјину, преноси Дојче веле. Шолц >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је, након разговора са Бајденом у Белој кући који је трајао око сат и 45 минута, изразио оптимизам да ће војна помоћ САД за Украјину остати на снази. Шолц је такође упозорио да би способност украјинских војних снага да бране властиту земљу била угрожена ако не буде донета одговарајућа одлука у америчком Конгресу.
”Зато смо обојица чврсто уверени да се то сада мора догодити, али такође, смо оптимистични да ће амерички Конгрес на крају донети такву одлуку. То би била и права порука председнику Русије Владимиру Путину да је његова нада у смањење западне војне помоћи за Украјину узалудна“, рекао је Шолц.
САД и Немачка су далеко најважнији добављачи оружја Украјини. Шолц процењује вредност испоручене и обећане војне опреме од стране Немачке на више од 30 милијарди евра, док САД наводе да је обим њихове војне помоћи 44 милијарде америчких долара, односно око 41 милијарду евра. И Шолц и Бајден се тренутно суочавају са различитим изазовима у одржавању помоћи за Украјину, наводи DW. Немачки канцелар је почетком године покренуо иницијативу како би подстакао партнерске земље ЕУ, посебно економски јаке попут Француске, Шпаније и Италије, да пруже више подршке украјинским војним снагама, до сада је успех био ограничен.
Бајден је месецима покушавао да преко Конгреса добије милијарде нове помоћи за Кијев. Републиканци бившег председника Доналда Трампа то блокирају, али су недавно наговестили одређену спремност да помоћ одблокирају, барем у Сенату, али решење још није на видику. У четвртак је нови пакет закона, који укључује 60 милијарди долара за Украјину, прошао прву формалну препреку у Сенату.
Тренутно су у току преговори, а коначно гласање у Сенату још није одржано. Хоће ли тај пакет проћи у Сенату и, што је још важније, хоће ли имати шансе у Представничком дому – још је потпуно неизвесно, наводи DW.

Vučić: Doneli smo Guterešu pripremljena dokumenta u vezi sa ukidanjem dinara na KiM

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден и Шолц позвали амерички Конгрес да одблокира помоћ Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.