Жалгирис вероватно угасио и последњу наду, Звезди остаје само да машта о плеј-ину

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 10:16

Жалгирис вероватно угасио и последњу наду, Звезди остаје само да машта о плеј-ину

Кошаркаши Жалгириса победили су у „Штарк арени“ Црвену звезду резултатом 93:91 у утакмици 26. кола Евролиге. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Црвена звезда је претрпела шести евролигашки пораз пред својим навијачима, по чему је један од најлошијих домаћина у елитном европском >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << такмичењу и шанса да се пласира у плеј-ин сведена је на минимум и пуку теорију. Црвено-бели су сада на скору 10-16, бољи само од Албе и Асвела.
Жалгирис је у београдској „Штарк арени“ уписао шесту победу откако је крајем прошле године Андреа Тринкијери заменио Казиса Максвитиса на месту шефа стручног штаба и остаје му макар легитимно право да верује да плеј-ин није недостижан, пошто на двонедељну паузу за националне купове и репрезентативне активности одлази са 11 тријумфа – две мање од Макабија који је тренутно на жељеној десетој позицији.
Изједначен је, напет, а на тренутке и хаотичан био дуел Звезде и Жалгириса. Често су тимови поентирали у серијама, више од 20 пута се смењивали у вођству, а највећа предност коју је једна екипа стекла било је плус шест за зелене из Каунаса средином првог и трећег квартала.
Мање него што је умело да се догоди трпела је организација игре црвено-белих због изостанка поново повређеног Милоша Теодосића, пре свега јер је Јаго дос Сантос успешно „ускочио у његове патике“ и забележио дабл-дабл учинак (21 поен, 14 асистенција), али је недостајало чврстине у одбрани, а на крају концентрације и сналажљивости.
Од самог почетка меча играчи Звезде су допуштали противницима много отворених шутева за три поена, али су имали среће да их кошаркаши Жалгириса често нису погађали у првом полувремену – 6/17. На другој страни, црвено-бели су имали сјајне проценте – 12/16 за два и 5/11 за три поена, па је након 20 минута кошарке било нерешено (45:45) иако су гости чешће били тим који води.
Могла је Звезда да оде на велики одмор и уз благу предност након што је Јаго погодио своју прву тројку, али је Самнер успео брзо да претрчи цео терен са лоптом, изнуди фаул и убаци два пенала.
Како је почело друго полувреме, гости су наместили руку и кренули да кажњавају превише времена и простора добијеног неодговорном одбраном Звезде која је често ризиковала и више него што је потребно. Погађали су један за другим Гедрајтис, Еванс, Шмитс и Улановас, па је Жалгирис још једном умакао на вечерас највећих плус шест.
Одговорили су истом мером Рокас Гедрајтис и Јаго, црвено-бели су преузели вођство, али су одмах дозволили гостима да на серију одговоре серијом – 5:0. Манек је убацио своју прву тројку, а Еванс погодио два слободна бацања и Жалгирис је имао три поена предности пред почетак четвртог периода (68:65).
Звезда је последњи квартал отворила добром одбраном и још једном серијом поена – 7:0. За пет је био одговоран Гилеспи, који се одлично снашао у улози џокера са клупе, након што је први пут крочио на паркет тек крајем треће четвртине. Скакао је, играо одбрану, закуцавао, па и погађао слободна бацања, барем неко време (на крају 4/7).
Ипак, Звезда ни тада није успела да капитализује период добре игре и зада коначан ударац. Још једном је Жалгирис, овај пут углавном са линије слободних бацања и захваљујући грешкама црвено-белих, направио серију 7:0 и мирисало је на неизвесну завршницу.
У одлучујућим минутима нервозне и брзоплете кошарке боље се снашао жилави Жалгирис, али је Буткевичијус направио велику услугу црвено-белима – промашио је два слободна бацања при резултату 88:85 за госте.
Недовић је потом брзо поентирао, Еванс на другој страни лако пронашао пут до коша, а онда и Боломбој поново свео заостатак Звезде на један поен (89:90). Као кључни се испоставио тренутак када је Јаго у покушају да прекине контранапад гостију неопрезно ударио Улановаса у главу и направио неспортски фаул.
Улановас је погодио један пенал, а онда је фаулиран и Димша. Незадовољни навијачи црвено-белих свашта су тада убацили на терен, сматрајући да је Еванс, пре фаула над Димшом, нагазио централну линију и да су судије пропустиле да досуде „преко пола“.
Ништа се није променило, Димша је погодио два бацања, а Жалгирис је побегао на плус четири и више времена за преокрет није било, мада је мало фалило да Боломбој, након што је Недовић успешно извео два пенала, омогући црвено-белима напад за победу или изједначење. Није успео уз аут-линију да исконтролише и проследи до саиграча лопту коју је практично већ украо после смушеног извођења зелених.
Најбољи у победничком тиму био је Кинан Еванс са 25 постигнутих поена (5/10 за три) и шест асистенција. Шмитс је допринео тријумфу са 13, а Бирутис са 12 поена и четири скока.
Јаго је предводио црвено-беле са 21 поеном и 14 асистенција, Митровић и Недовић су убацили по 15 поена, док је Рокас Гедрајтис бројао до 11. Смарт је постигао девет, а Гилеспи је поверене минуте искористио да упише осам поена и пет скокова.
Звезда у недељу дочекује Задар у 20. колу регионалне АБА лиге, а потом путује у Ниш, где ће бранити трофеј Купа Радивоја Кораћа.
Princ Hari iznenada se pojavio na dodeli NFL nagrada u Las Vegasu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Жалгирис вероватно угасио и последњу наду, Звезди остаје само да машта о плеј-ину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.