Куће у стилу романтизма врло су ретке у Новом Саду, а једна се налази у Пашићевој улици (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 10:00

Куће у стилу романтизма врло су ретке у Новом Саду, а једна се налази у Пашићевој улици (ФОТО/ВИДЕО)

У најужем новосадском градском језгру, улици Николе Пашића 12  налази се једноспратна зграда, изграђена у стилу романтизма, са основом у облику ћириличног слова „Г“.
Нажалост, план ове куће није сачуван до данашњих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дана, па није познато ни ко је пројектовао објекат.
На уличној фасади, налази се 5 вертикала сегментно завршених отвора и централно постављен колски пролаз. Балкон изнад колског улаза је фланкиран плитким пиластрима, са оградом од витичастог кованог гвожђа, на којој су изведени вегетабилни гвоздени елементи.
Прозори спрата надвишени су каракеристичном узаном малтерском декорацијом, који прате горњи део прозорског отвора.
Фасадно платно је у приземљу хоризонтално фугована, а на спрату равно малтерисана и завршава се фризом са таванским розетама у оси прозора.
Дворишном фасадом доминира комуникациони балкон на профилисаним каменим конзолама, са оградом од кованог гвожђа. Кућа поседује дубоки подрум, у који води петнаест степеника, грађених опеком на кант. Подрум је смештен на десној страни куће и засвођен је полуобличастим сводом. Предпоставља се да је овај подрум припадао страијој кући која се налазила на овом истом месту, а која је срушена током бомбардовања Новог Сада 849. године.
Оно по чему се ова кућа посебно издваја је чињеница да је она једна од ретких кућа у граду која је грађена у стилу романтизма.
Poslednji veliki objekat arhitekte Lazara D. Dunđerskog u Novom Sadu (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Куће у стилу романтизма врло су ретке у Новом Саду, а једна се налази у Пашићевој улици (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.